2024. április 27. - Zita

Rendhagyó irodalmi délután Máraival

Rendhagyó irodalmi délutánra várják szerdán a közönséget a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházba: Márai Sándor személyét és műveit beszélgetésekkel, filmvetítéssel, felolvasásokkal és egy kiállítással idézik meg. A rendezvényen lesz az író életét és munká
2008. április 16. szerda 07:59 - Hírextra

A program keretében délután 3 órától A gyertyák csonkig égnek című film alkotóival, szereplőivel folytat beszélgetést Szegedi-Maszák Mihály irodalomtörténész, majd a film alapjául szolgáló regényből olvas fel részleteket Nagy-Kálózy Eszter és Hámori Gabriella.

Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint az irodalmi délutánon tartja a Petőfi Irodalmi Múzeum a Márai Sándor-honlap bemutatóját is. Az internetes oldal célja, hogy a részletes életrajz, a hagyaték, az író kapcsolatai és műrészletek segítségével mutassa be a kassai polgárt. A Márai Sándor halála óta eltelt csaknem húsz év ugyanis nagyon sok tényt tárt fel, elérkezettnek látszott az idő egyfajta összegzésre, rendszerezésre.

A PIM azért is tartja ezt kiemelt feladatának, mert náluk található a Márai-hagyaték mellett az a tekintélyes mennyiségű, az íróhoz kapcsolódó képzőművészeti- és kéziratgyűjtemény, amelynek köszönhetően a PIM az író életművének elsődleges kutatóhelyévé vált. A honlapot Mészáros Tibor szerkesztő mutatja be a közönségnek.

A rendezvényen a Helikon Kiadó gondozásában megjelent két új Márai-kötettel is megismerkedhetnek az érdeklődők. A teljes napló 1948 című kötet tartalmaz minden eddig megjelent, valamint számos, nyomtatásban még soha nem közölt, a hagyatékból frissen előkerült feljegyzést. Az írástudó című, több mint ötszáz oldalas tárcagyűjteményben a Kassai Napló, az Újság és a Pesti Hírlap oldalain megjelent cikkek nyomán kap képet az olvasó a Márai Sándor által képviselt értékrendről és látásmódról.

Az Uránia moziban látható lesz az a kiállítás is, amely 2000-ben, az író születésének centenáriumán készült. A tárlat a PIM állományában található 120 dokumentumon keresztül reprezentálja a világhírű alkotó életművét.

Az irodalmi délutánt követően rendezik meg az Eszter hagyatéka című film díszbemutatóját is az Urániában. A Márai Sándor azonos című kisregényéből készült filmet csütörtöktől vetítik a magyar mozikban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását