2024. május 8. - Mihály

Márai utolsó évei a moziban

A Márai Sándor író és felesége utolsó éveit meséli el Az emigráns - Minden másképp van című film, amelyet április 19-én mutatnak be a magyarországi mozikban - közölték az alkotók. A Dárday István és Szalai Györgyi rendezőpáros által készített film alapjáu
2007. április 10. kedd 11:46 - Hírextra
A mozi Márai Sándor és felesége, Matzner Ilona emigrációban töltött utolsó éveinek története. Az emigráns legnagyobb része a házaspár San Diegó-i otthonában játszódik, a négy fal közt. A film megjeleníti azt is: a világhírű író ragaszkodott ahhoz, hogy csak akkor tér vissza Magyarországra, ha onnan a szovjet csapatok és a kommunisták távoznak.

A filmben Márai Sándor szerepét Bács Ferenc játssza, feleségét Gyöngyössy Katalin alakítja. Az alkotást a 38. Magyar Filmszemlén mutatták be a nagyközönségnek.

Márai Sándor 1900. április 11-én született Kassán. 1919-ben Bécsen át Berlinbe, majd Frankfurtba költözött, hogy egyetemi tanulmányokat folytasson. Az író 1923-ban feleségül vette Matzner Ilonát, akivel Párizsba költöztek. 1925-ben megindult az Újság című napilap, leggyakrabban itt jelentek meg írásai; 1927-ben lapja megbízásából közel-keleti útra indult, élményeiből született az Istenek nyomában című útirajz. Lapja 1933-ban Berlinbe küldte, ahol nyomon követte Hitler hatalomátvételét. 1934-ben megjelent élete fő művének, az Egy polgár vallomásainak első kötete, amellyel a magyar próza élvonalába került. Márai Sándor 1942-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1945-től rendes tagja lett.

A második világháború utolsó éveit visszavonultságban töltötte, jórészt irodalmi tevékenységének élt. Megállás nélkül írta Naplóját, amelyet 1943-ban kezdett el. Az író 1950-ben Olaszországban, majd 1952-ben New Yorkban telepedett le, 1957-ben amerikai állampolgár lett. A nyugati magyar irodalom csoportosulásaiban nem vett részt. Márai Sándor 1979-től San Diegóban élt, utolsó éveit teljes visszavonultságban töltötte. Felesége és fia halála után szegénységben, betegen élt; 1989. február 21-én öngyilkosságot követett el. 1989-ben posztumusz visszaállították MTA tagságát, 1990-ben Kossuth-díjat kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását