2024. április 29. - Péter

Mütétből lábadozik Fekete László

Néhány hete műtötték a Magyarország legerősebb emberének tartott Fekete Lászlót, aki így nem indulhatott április 12-én a berettyóújfalui Morotva Ligeten rendezett Erős Emberek csapat Európa Kupáján. Az ötvenéves erőemelő műsorvezetőként azonban jelen volt
2008. április 16. szerda 09:37 - Márián Dorina
A családi hagyományt nem tudta megtörni a betegség: az Európa Kupát a magyar I. csapat nyerte, amelyben a nagy bajnok fia, ifj. Fekete László volt Kiss Tibor párja. Szoros küzdelemben előzték meg a másodiknak végzett szlovéneket. A dobogó harmadik fokára Ausztria csapata állhatott, majd a magyar II., a szlovákok és a horvátok következtek.

- Úgy terveztük, hogy apuval indulunk párban, de őt sajnos néhány hete meg kellett műteni, mert perforálódott a vakbele, így Kiss Tibor került a helyére. Ő eredetileg a második csapatunkban versenyzett volna, de le a kalappal előtte, nagyon jól teljesített! Tartottam kicsit a versenytől, mert a résztvevő nemzetek legjobbjai mind eljöttek, ezért a verseny előtt úgy gondoltuk: ha az első háromban benne leszünk, az már gyönyörű eredmény. A sziklacipelés után azonban már számítottam rá, a pontverseny állását látva, hogy besöpörjük a győzelmet - - mondja ifj. Fekete László.

Az időjárás nem kedvezett a versenyzőknek, hiszen a verseny folyamán megállás nélkül esett az eső. Az erős emberek szemmel láthatóan megszenvedtek a kőgolyók rakásánál, hiszen a vízréteg és a viasz olyan anyagot formált, amitől a betongolyók még annál is jobban csúsztak, mintha csak vizesek lettek volna. A mostoha időjárás ellenére a 110-190 kilós gömbkolosszusok mégis felkerültek a helyükre. Már kimondani is sok, mekkora súlyokat mozgattak az egyes versenyszámokban: a legnehezebb koffer 150 kilós volt, a traktorgumi fél tonna, a szikla, amit a mellkason tartva 30 méterre kellett elvinni, 180 kilót nyomott. Az utolsó versenyszámban, a piramisnál Fekete Laci már láthatóan szenvedve vitte a 275 kilós súlyt a lépcső tetejéhez, a közönség és édesapja buzdítására azonban minden erejét összeszedve, fellépett az irtózatos teherrel az utolsó fokra.

- Megtréfáltak a berettyóújfalui lányok, akik a verseny előtti napon kihívtak minket focizni. Azt hittem, könnyen elbánunk velük, de 7:1-re kikaptunk. Ráadásul játék közben meghúzódott a jobb combom, s ezmár nagyon zavart az utolsó számban. Verseny alatt azonban számomra a fájdalom megszűnik - teszi még hozzá az újdonsült Európa-bajnok.

Tavaly Székesfehérvárott, a Natúr Erős Emberek Világbajnokságán apa és fia nagy küzdelmet vívtak egymás ellen, hiszen akkor egyéniben indultak. Fekete László csupán egyetlen ponttal nyerte meg a versenyt a fia előtt. Idén júniusban az esztergomi világbajnokságon ismét egymás ellenfelei lehetnek.

- Arra számítok, hogy addigra sikerül formába hozni magam, és már nem csak a mikrofont emelgetem - mondja Fekete László, aki a műtét után 16 kilót fogyott. - Nagy csata lesz, tizenkét országból jönnek, s lesznek olyan versenyzők is, akiket még nem láttunk. Azt tesszük majd, amit szoktunk, remélem, hogy ez a dobogóra elég lesz.

Mi a titka a "XXI. századi Toldi Miklósnak", aki A Világ Legerősebb Embere versenyeken húsz éve rendszeresen indul? Talán az, hogy nincs titok, csak sok edzés, futás a súlyokkal - és kalória, minden mennyiségben. Habár ez utóbbival most a "legerősebb magyarnak" különösen vigyáznia kell, abban azért van igazság, hogy joghurttal és müzlivel nem lehet mázsás súlyokat emelni.

- Azt szoktuk mondani, hogy apuval ketten egy délután lerágjuk a tehenet a vázáról - viccelődik az ifjabb Fekete. - Mindenkinek ajánlanám a kedvenc szendvicsünket: két pulykamell között egy vastag szelet marhahús. Jöhet még a bélszín, a libamáj, a pörkölt, de ugyanúgy a levesek, a főzelékek és a saláták is. Két-három naponta tojást eszem reggelire, délben, vagy délután, néha még desszertnek is. Rántottának 15-16 darabot ütünk a serpenyőbe. A pacalt viszont nem tudom megenni! Egy átlagember naponta 3000 kalóriát visz a szervezetébe, mi ennek a többszörösét.
Az erőemelés persze egyáltalán nem mondható kellemes sportnak, hisz a kínokat, a fájdalmat jól kell tűrni, s ez komoly lélekpróba is, ha 200 kilós teherrel a karján fut az ember. A Fekete-páros mégis úgy látja, a sportágnak van jövője. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján körülbelül 25 erős magyar legényről vélik, hogy "hadra foghatók", s közülük 10-12 komolyabb szinten is megállná a helyét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását