2024. április 27. - Zita

Tizenegy évesen kezdik a dohányzást és alkoholizálást

Egy szociológiai felmérés szerint az ukrán tizenévesek 35 százaléka 11 éves kora előtt kipróbálja az alkoholt, 12 százaléka pedig elszívja az első cigarettát. A felmérés adatai szerint napi rendszerességgel dohányzik az első éves szakközépiskolások 70 szá
2008. április 12. szombat 18:17 - Hírextra

Az Olekszandr Jaremenko Ukrán Szociális Kutatások Intézete 2006 áprilisa és júniusa között vizsgálta a serdülőkorúak káros szokásait Ukrajna valamennyi megyéje 227 településének 335 tanintézetében. A 6535 megkérdezet hatodikos, nyolcadikos és tizedik osztályos iskolai tanulók, valamint elsőéves szakközépiskolások és egyetemisták válaszaiból kiderült, hogy a fiúk a dohányzással általában 11 éves, a lányok pedig 14-15 éves korukban ismerkednek meg.

A felmérés adatai szerint napi rendszerességgel dohányzik az első éves szakközépiskolások 70 százaléka, az egyetemisták 55 százaléka, a tizedikes tanulók 50 százaléka, a nyolcadikosoknak pedig a 40 százaléka.

Napi vagy heti rendszerességgel fogyaszt sört a hatodikosztályosok (11 évesek) 15 százaléka, az elsős szakközépiskolások fele, gyenge alkoholtartalmú hosszúitalt a hatodikosok 10 százaléka, a szakközépiskolások 25 százaléka. Életében legalább egyszer berúgott a hatodik osztályosok 20 százaléka, a szakközépiskolások 70 százaléka, 4-10 vagy több alkalommal lerészegedett a hatodikosok 2 százaléka és a szakközépiskolások 20 százaléka.

A vizsgálat adatai szerint az utóbbi négy évben a 13 éves fiúk és a 15 éves lányok körében másfélszeresére nőtt a tömény szeszesitalok és általában a kamaszok körében két és félszeresére a bor fogyasztása.

A kábítószert életükben legalább egy-két alkalommal kipróbálta a nyolcadikos fiúk több mint 10 százaléka és a lányok 5 százaléka, míg a szakközépiskolások körében rendre 35 és 15 százaléka, az egyetemisták esetében pedig 25 és 35 százaléka. A tizedikes tanulók 15,5 százaléka ismerkedett meg a drogokkal.

A kutatást végző szakemberek úgy vélik, jelentős mértékben a reklám felelős a káros szokásoknak a fiatalok körében való terjedéséért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását