2024. május 19. - Ivó, Milán

Verdi Álarcosbálja csak álarcban

Harmincöt férfi és nő - valamennyi ötven éven felüli - fogja benépesíteni szombaton a színpadot Verdi Álarcosbál című operájának botrányt ígérő erfurti bemutatóján úgy, hogy minden viseletük... az álarc lesz.
2008. április 11. péntek 14:56 - Hírextra
A rendező, a 69 éves osztrák Johann Kresnik, akinek nem ez lesz az első sokkoló operapremierje: már más alkalommal is színre vitt ruhátlan szereplőket. Kresnik lapokban feladott apróhirdetésekkel toborozta az előadás statisztáit, a 35 helyre 60-an jelentkeztek.

De nemcsak az lesz meglepő, hogy mit nem viselnek az álarcosbál résztvevői, hanem az is, hogy mit igen: Mikiegér-maszk rejti majd az álarcosbál táncosainak arcát. A díszlet pedig a Világkereskedelmi Központ füstölgő romjait idézi, azaz a 2001. szeptember 11-i terrortámadást.

Az erfurti operaház igazgatója, Guy Montavon mindazonáltal azt mondta az AFP-nek, hogy "nagyon szép és költői előadás lesz". Hozzáfűzte, hogy a rendezés "egy kissé kritikus Amerikával, a nagyon gazdag és nagyon szegény emberek Amerikájával, a háborúval és a mai amerikai társadalom szélsőséges megnyilvánulásaival szemben".

Egy erfurti helyi politikus ugyan a bojkottjra szólított fel, de az öt előadásra már elővételben minden jegy elkelt.

Giuseppe Verdi (1813-1901) Álarcosbál című, 1859-ben bemutatott operájában Eugene Scribe III. Gusztáv című drámája nyomán eredetileg egy svédországi királygyilkosságot történetét dolgozta fel. A végül bemutatott változatban a szerző - a cenzúra nyomására - a színhelyet az amerikai Bostonba helyezte át, az összeesküvők Boston kormányzóját szúrják le szerelmi-politikai intrika nyomán a végzetes álarcosbálon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását