2024. április 27. - Zita

Külügyi kitüntetést kapott a zongorista

Kitüntette az amerikai külügyminisztérium Dave Brubeck amerikai jazz-zongoristát, mert "zenei nagykövetként" az amerikai kultúrát terjesztette Lengyelországtól Irakig.
2008. április 9. szerda 11:28 - Hírextra

"Kislánykoromat Dave Brubeck dallamai szőtték át, mivel apám nagy rajongója volt" - mondta méltatásában Condoleezza Rice külügyminiszter a Ben Franklin-díj átadásán.

A pianista az ünnepségen is a fekete billentyűk mögé ült, hogy Dziekuje című dalára improvizáljon. Lengyelül köszönte meg az elismerést - a szám tisztelgés Brubeck anyjának nagy kedvence, Frédéric Chopin előtt.

A most 87 éves Brubeck - és kvartettje - első nagy sikerét az 1959-es Take Five című számmal aratta. A külügyminisztérium megbízásából először 1958-ban utazott Srí Lankába, Lengyelországba, Törökországba, Indiába, Pakisztánba és Afganisztánba. 1971-ben ismét minisztériumi felkérésre kelet-európai koncertkörutat tett.

"Minden országban van egy csoport fiatal - vagy idős -, akiben él a szabadság vágya" - magyarázta a művész azt a veszélyt, amelyet rajongói vállaltak a volt szocialista országokban, ahol néha kockázatos volt jazzt játszani.

"Akiket elkaptak, azoknak elvették a személyijét, nem kaphattak többé jó munkát, nem térhettek vissza az iskolába, az egyetemre, csak mert szerették a jazzt. Miért? Mert ez a szabadság, amelyet ezekben az országokban meg akartak fékezni, a jazz pedig a szabadság hangja volt, és ma is az" - tette hozzá.
Hogy elfoglaltságai mellett miért vállalta a kormányzati felkérést? Brubeck a kérdésre kuncogva beszélt Dwight D. Eisenhower elnök felkéréséről:

"Második világháborús veteránként nagyon fontos volt számomra Eisenhower elnök. Mit is tehettem volna, amikor maga a tábornok fordult hozzám a kéréssel..."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását