2024. április 27. - Zita

Orszáczky-emlékkoncert

Emlékkoncertet rendeznek április 4-én Orszáczky "Jackie" Miklós, a legendás Syrius együttes vezéregyénisége tiszteletére a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Eredetileg életműkoncertet terveztek Orszáczky 60. születésnapja alkalm
2008. március 26. szerda 08:59 - Hírextra
A koncertre eljön Budapestre Ausztráliából a Jackie Orszaczky Band (Orszáczky több mint három évtizeden át élt Ausztráliában). Az együttesben Tina Harrod, Orszáczky felesége énekel, David Symes basszusgitározik, Hamish Stewart dobol, Matthew McMahon billentyűs hangszereken, James Greening és Anthony Kable harsonázik, Juanita Tippens vokálozik. Ugyancsak vokálozik és billentyűs hangszereken játszik Kristen Corwell.

Fellépnek Jackie magyar zenészbarátai is: Tátrai Tibor (gitár), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Ráduly Mihály (fuvola), Borbély Mihály (tenorszaxofon) és a Sturcz Vonósnégyes. Tátrai és Ráduly tagja volt a Syrius együttesnek.

Orszáczky "Jackie" 1948. május 8-án született, rák következtében halt meg. Tavaly, augusztusban, amikor utoljára Magyarországon járt, betegsége ellenére bízott abban, hogy komoly koncertet adhat a kerek évfordulón.

Jackie a Syrius együttes basszusgitáros-énekese, a magyar rocktörténet kultikus egyénisége volt. Ausztráliába 1974-ben költözött, "új hazájában" a magyarországihoz hasonló hírnévre tett szert zenekarvezetőként, zeneszerzőként és hangszerelőként. Első, 1975-ben megjelent Beramiada című szólólemezén fúziós jazzt játszott, a nyolcvanas években soullal, a funkyval és rhythm and blueszal folytatta. Kitűnő lemezeket készített: 1987-ben jelent meg a Jump Back Jack, 1993-ban a Family Lore, 1997-ben a Deep Down Out. A Deserted Downtown című albumot 2001-ben Tátrai Tiborral együtt jegyezte, s készített közös lemezt más hazai zenészekkel, köztük Halper László gitárossal.

Orszáczky jó néhányszor koncertezett Magyarországon. Tavaly márciusban, a Syrius történetét feldolgozó könyv megjelenésekor itthon jár, egy rögtönzött koncerten is fellépett a Darshan udvarban. Augusztusban több koncertet adott Magyarországon, fellépett az A38 Hajón (ennek felvételét bemutatta nemrégiben az MTV). Utolsó magyarországi koncertjét augusztus 13-án adta a Sziget fesztivál Jazz sátrában.

Védjegyévé vált a piccolo basszusgitár, amely az "igazi" basszusgitárnál magasabb hangon szólalt meg, alkalmas volt a szólókhoz.

Ausztráliában díszdobozban jelennek meg lemezei. Az emlékkoncertet a Művészetek Palotájában, Jackie akaratának megfelelően rendezik meg, Ausztráliai zenekara és magyarországi vendégei Orszáczky Jackie óhajának megfelelően valamennyi meghatározó zenei korszakát megidézik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását