2024. április 29. - Péter

Botrányos borhamisítások

Borhamisítási botrányoktól hangos az olasz média. Pénteki jelentései szerint Toscanában több százezer litert foglaltak le a hatóságok a világhírű Brunello di Montalcino borból, mivel gyanújuk szerint 3-4 nagy pincegazdaság több szőlőfajtát összekevert, ho
2008. április 4. péntek 16:54 - Hírextra
A törvény értelmében azonban csak akkor szabad Brunellónak nevezni egy borfajtát, ha az száz százalékig sangiovese szőlőből (Olaszország legkedveltebb szőlőfajtájából) készült. Vizsgálat folyik a szóban forgó cégek ellen csalás gyanújával.

Különösen sokat cikkeznek az olasz lapok a neves Castello Banfi pincegazdaságról, ahonnan - a torinói La Stampa pénteki jelentése szerint - 600 ezer palackot foglalt le a sienai államügyészség a 2003-as évjáratú Brunello di Montalcinóból.

Egy másik, súlyosabbnak tűnő botrányt is megszellőztetett pénteken a L'Espresso című lap: 70 millió liter olcsó bort kellett levenni olaszországi boltok pultjairól, mert kiderült róluk, hogy "borpancsolások" közben veszélyes anyagok, például műtrágya és sósav kerültek beléjük. Húsz borász ellen indítottak eljárást az ügyben az ország több régiójában. Paolo De Castro olasz mezőgazdasági miniszter azt mondta újságíróknak, hogy az utóbbi botrányban érintett borokból egyáltalán nem adtak el külföldre.

1986-ban volt legutóbb hasonló botrány Olaszországban; 25 ember halt meg akkor metanollal kevert bor fogyasztása miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását