2024. április 28. - Valéria

Nemzetközi Világörökségi Bormúzeumot szeretnének

Nemzetközi Világörökségi Bormúzeumot szeretnének létesíteni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tokajban - mondta a település polgármestere az MTI-nek. A borok fővárosába látogató turisták zöme különösen érdeklődik a bormúzeum iránt.
2008. március 30. vasárnap 07:55 - Hírextra

Májer János közölte: a Kulturális Konferencia Központ Program keretében Tokajban lassan befejeződnek a városi színház építési munkálatai, a tömbrehabilitáció részeként felújításra és hasznosításra vár egy kétszintes műemléképület, amely egykoron a zsidóiskolának, a rabbilakásnak és a rituális fürdőnek adott otthont. A szóban forgó épületben létesülhet az önkormányzat tervei szerint - az említett program harmadik ütemében - Nemzetközi Világörökségi Bormúzeum. A projekt első része volt a zsinagóga felújítása, a második a színház felépítése, a harmadik pedig a bormúzeum létesítése - részletezte.

A polgármester rámutatott: a borok fővárosába látogató turisták zöme különösen érdeklődik a bormúzeum iránt. Jelenleg a város ilyen intézménnyel nem rendelkezik, mindösszesen a megyei fenntartásban lévő Tokaji Múzeumban láthatnak egy nívós kiállítást az érdeklődők. A zsúfoltság miatt azonban a tárlat nem bővíthető.

Májer János beszámolt arról, hogy mivel a település együttműködik a VITOUR Program keretében az európai világörökségi borvidéki területekkel és azok intézményeivel, a tervek szerint egy épületben mutatják majd be a tokaji mellett a társult európai borvidékeket, így a francia Loire-völgye és a szintén francia Saint-Emilion, a portugál Dúró-völgye, a német Felső-Közép Rajna-völgye, az olaszországi Cinque Terre Nemzeti Park, illetve az Ausztriában található Fertő-Neusiedler See nedűit is.

A tervek között szerepel az is, hogy a készülő bormúzeum pincéjében helyezi majd el a Borok Bora Alapítvány azt a négyezer légmentesen, kristálypalackba zárt tokaji aszút, amelyet nagy körültekintéssel fognak kiválasztani. Ezeknek a boroknak a vizsgálata 200 éves időszakra terjed majd ki azzal, hogy tízévente egy palack kinyitása után annak tartalmát kémiailag, valamint íz-összetevők szerinti szempontból egy speciális szakértői társaság ellenőrzi.

A vizsgálat célja a tokaji borok korlátlan eltarthatóságának a bizonyítása, megfelelő körülmények között. A kristályüveg fő jellemzője az a speciális dugó, amely akár 500 évig is képes hermetikusan lezárni a palackot - mondta a polgármester.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását