2024. április 29. - Péter

Bergman-bemutató

Ingmar Bergman Rítus című darabját vasárnap mutatja be a Radnóti Színház Lukáts Andor rendezésében, de az előadást már a premier előtt, péntektől láthatja a közönség - tájékoztatta az MTI-t Tolmár Fanni, a teátrum sajtóreferense.
2008. április 2. szerda 20:20 - Hírextra

A produkció a svéd rendező 1967-es filmjének címét viseli, és ugyanazt a történetet meséli el, de független attól - mondta a darabban Abramsson bírót alakító Bálint András az MTI-nek, hozzátéve: kevesen tudják, hogy a Rítus eredetileg is színdarabnak készült, az alcím szerint "gyakorlat kamerára és négy színészre".

"Bergman színházi ember volt, a stockholmi Királyi Drámai Színház, majd a malmői színház élén is állt, és több színdarabot rendezett, mint filmet. A Radnótiban már régóta szerettünk volna játszani egy Bergman-darabot, s a Rítus érzésem szerint pont a mi színházunknak való" - beszélt a produkció ötletéről Bálint András, aki "civilben" a teátrum igazgatója.

Szólt arról is, hogyan képzelték el a kamaradarab színrevitelét. "Tavaly építettünk egy stúdióteret a nézőtérre és a színpadra, eredetileg az én Radnóti-estem kedvéért. Ezt fogjuk használni a Rítusnál is, azzal a különbséggel, hogy a nézők patkó alakban ülnek majd a játéktér körül. Mondhatjuk, bent játszunk a közönség gyomrában, így nagyon hitelesnek és igazinak kell lennünk. A közönség egy méterre ül majd tőlünk, és minden rezdülésünket látni fogja" - mondta.

"Erről a színpadról lehet asszociálni tárgyalóteremre, kihallgató szobára, de egy lutheránus gyülekezetre is. A svéd evangélikusok ugyanis nem ismerik a gyónást, helyette a közösség előtt vallják meg bűneiket. Bennünk, az előadás szereplőiben is van egy olyan érzés, mintha egy gyülekezet előtt mondanánk el ezt a sötét történetet" - tette hozzá Bálint András.

Szerepéről elmondta, hogy a darabban egy előadás betiltásáról kell döntenie. A bíróban megmutatkozik a civil ember érdeklődése a művészetek iránt, egyben hatalom van a kezében, amellyel betilthatja a három színész produkcióját, a Rítust. A vizsgálóbírón hamar eluralkodik a hivatása határain átlépő kíváncsiság, küzd magányosságával, ugyanakkor tetszik neki a színésznő. Szakmai és emberi mozgatórugói mögött a legfőbb motiváció, hogy meg akarja érteni a művészetet. Mikor a vizsgálat végére ér, és kimondja: értem - azonnal belehal.

"A darab azonban nem egysíkúan tragikus, humora is van. Igaz, ez sajátosan bergmani, sötét, kegyetlen, komoly humor. De remélem, a közönség érti majd, és néha mosolyogni is fog" - tette hozzá a színész.

Az előadásban Szervét Tibor, Kováts Adél, Schneider Zoltán és Bálint András szerepel. A díszletet és a jelmezeket Esztán Mónika tervezte, a rendező Lukáts Andor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását