2024. április 28. - Valéria

Kurva ország, hát nem elkúrtad a reformot?

Március 9. után a baloldali kormány híveiből felbüfögött az autoriter hajlam. A nép hülye, el kéne tiltani a hatalom ügyeibe való beleszólástól, a népszavazás intézménye pedig a kormányzás és a „fejlődés” korlátja – tudhattuk meg kormány
2008. március 19. szerda 14:59 - Tálos Lőrinc
Szakértői kormányzás és népi demokrácia

A „szakértői kormányzás” olyan, mint a népi demokrácia. Tulajdonképpen azt takargatja, hogy a hatalmat gyakorló elit a lehető legtávolabbra űzné az akadékoskodó népet a hatalomgyakorlástól. Amíg a népi demokrácia kifejezés tömény hazugság, azt sugallja, hogy a nép hatalmon van – a pártelit által – és aki a hatalmat, a pártelit lépéseit kritikával illeti, az a nép ellensége, még akkor is, ha maga a nép az, egy emberként szembeszegülve a pártelittel. A „szakértői kormányzás” ennél körmönfontabb szóvirág: azok, akik magukra használják, bevallják, ám egyúttal meg is szépítik a demokráciához való negatív hozzáállásukat. Megindokolják, miért kell a hatalom gyakorlásából kihagyni azokat, akiknek a sorsáról döntenek. Nem meglepő, hogy azok menekülnek a szakértelem, szükségszerűség, és a haladás szavak bástyái mögé, akiknek politikája népszerűtlen.



Mindenki hülye, csak Én vagyok helikopter

Az államról alkotott azon felfogás, hogy a politikusok „szakértelmük” révén gyakorolják a hatalmat, nem pedig azért, mert megválasztották őket, azt is jelenti, hogy a választás a hatalom megragadására-megtartására való színjáték, a szavazóknak hazudni lehet, sőt kell. Bárki megválaszthatja magát olyan programmal, amit hatalomra kerülve esze ágában sincs betartani, elég nagyon hinni abban, hogy mindenki hülye, a helyes út az, ha Én vagyok hatalmon és Én döntök el mindent, hiszen Én értek hozzá. Minden szavazópolgár szükséges rossz, meg kell őket kerülni. A „szakértői kormányzás” tehát nem más, mint egy olyan nyelvi lelemény, ami kizárja a demokratikus kontrollt a kormányzásból.

Demokráciát? Ezeknek?

Ez a hatalomfelfogás egyértelműen elitista és autoriter. Szentül hisz abban, hogy a nép ostoba, műveletlen, nem ért semmihez, arra sem képes, hogy felfogja saját érdekeit, ha elengedik a kezét, menten kárt tesz magában. Ez a hozzáállás híven tükröződik abban, hogy nemigen magyarázzák a szükséges reformoknak szépített népszerűtlen lépések miértjét. Amennyiben azzal találkozunk, hogy a népszerűtlenséget a kommunikáció hiányával magyarázzák, azt ne értsük félre. Kommunikálják azt, egyoldalúan, ferdítve – és közpénzen. Fel sem merül az alternatíva ismertetése, az csak negatív jelzők kíséretében bukkanhat fel. Így lesz a szolidaritáselv felelőtlen populizmus, demagógia.

„Akasszátok fel a királyokat!”

Ha kongott az államkincstár, mert a király, I. majd II. Károly háborúzott, és a törpespánieljeire költött, az adót nem szavazták meg – korábbit ki is végezték. XVI. Lajost, az Isten által felkent uralkodót, aki kézrátétellel gyógyított és Marie Antoinette cipőkollekcióját finanszírozta, ám bevezette a gabelle-t, a sóadót, később szintén kivégezték. Az ancien régimet a Szent Szövetség körüli bábáskodással bebetonozó, a „központi kézi vezérlésben” a végsőkig hívő Metternich országlását 1848-ban, Kossuth beszéde után a bécsi diákok buktatták meg. François Guizot miniszter alapelve az volt, hogy jól kormányozni csak akkor lehet, ha korlátozzák a nép beleszólását a közügyekbe, vagyoni vagy iskolázottsági cenzushoz kötötte a választójogot. 1848-ban azzal a 18 évvel korábbi forradalom által hatalomra került Lajos Fülöppel együtt küldték – korunk meghatározó liberális politikusának szavaival élve – a picsába, aki „liberális király” létére helyeselte a sajtószabadság és a gyülekezési jog korlátozását.

Új gazdasági mechanizmus

A késő Kádár-rendszer technokratáitól és örököseiktől a fent elemzett hatalomgyakorlási logika nem meglepő. Nevezett reformkommunistáink ismérve az, hogy pragmatikus módon csipegettek a „létező szocializmus” hatalmát aládúcoló elemekből. A marxizmus-leninizmust, a munkások hatalmát, az egyenlőségelvet rugalmasan kezelték, ám a pártállami hatalomgyakorlás logikáját elsajátították. Az univerzális medicinák, a helyes kormányzás receptúráinak erő általi érvényesítést jól megtanulták. Talán nem véletlen, hogy egyszerre lelték fel önmagukban a demokratát, pont amikor meggyengült kormányzásuk biztosítéka, a testvéri Szovjetunió és a Vörös Hadsereg. Drága pártelitünk azóta is boldogít bennünket – immár tulajdonossá válva – ezúttal a neoliberális hiszekegy ortodox képviseletével. Így született meg Hunnia bolsi szemétdombja.

„Ha lecsapolják a mocsarat, arról nem kérdezik meg a békákat”

A KISZ-es utánpótlás reménységeit tehát értjük, de hogyan juthat idáig a rendszerváltó, radikális demokrata párt? Keresik önmagukat ez nem vitás, elég szar lehet feldolgozni valahogy azt a perverz helyzetet, hogy egyaránt illik utálniuk a régi, keresztény, úri középosztályt és a Kádár János neve fémjelezte rendszert. Ennek a körülménynek a nyomására sikeresen összetákoltak a valaha volt liberalizmusok össze nem tartozó részeiből egy fércművet, amiben a konzervatív értékek utálata – a mai magyar liberalizmus – kéz a kézen fogva ugrándozik együtt az új úri osztály gazdasági érdekeinek neoliberális, neokonzervatív alátámasztású érdekképviseletével. Az osztályharc befejeződött. Jaj a legyőzötteknek!

Közvetlen demokrácia

A közvetlen demokrácia gondolata nem nóvum, annak a felismerése, hogy a közvetett- vagy képviseleti demokrácia pártérdekek érvényesítésévé aljasult. A rivális eliteket képviselő pártok a manipuláció minden eszközét bevetve bolondítják megcélzott szavazóközönségüket. A politikusok elszakadtak a társadalmi gyökerektől, ön- és támogatói érdekeket fejeznek ki. Ellenpéldaként a svájci közvetlen demokrácia gerincét a népszavazások képezik, melynek útján a svájci állampolgár belepofázhat a törvényhozásba az ismétlődő képviselő-választások között is. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy a népszavazásokat konszenzus kísérje – ez a reformoknak nevezett lépéseknek sem ártana – és ne a pártok harcának újabb csatatere legyen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. március 20. 23:51
- Svájcot semmilyen vonatkozásban nem helyes összehasonlítani Magyarországgal.
- Igen, a nép - ha nem is hülye - tájékozatlan, hozzá nem értő, és nem képes felülemelkedni közvetlen egyéni érdekein.
Ezért veszélyes és rendkívül káros ilyen demagóg kérdéseket népszavazásra bocsátani. Magyarország lakossága keményen megfizet ezért, a vizit- és egyéb díj többszörösével, továbbá a reformok megfúrásával az ország teljes leszakadásával.
(Egyébiránt a cikk címe rendkívül durva. Ilyen szavakat újságíró (?) ne használjon, még akkor sem, ha Gyurcsány beszédére kíván utalni, ami ugyebár zárt körben hangzott el.)
thurvj97
2008. március 20. 13:47
Kis Tehen látom az agyad is a neved szerinti. Csak a hozzád hasonló rövidagyuaknak én ORBÁN VIKTORRA gondoltam. Kétszer már bukott.Remélem eljön a harmadik is!
KisTehen
2008. március 20. 09:52
Tobbszorosen bukott? De hiszen Gyurcsany meg csak egyszer bukott meg: marcius 9-en! :))
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását