2024. május 12. - Pongrác

Orvosokat fenyegetett a kormány?

Heintz Tamás (Fidesz) felszólalásában azt mondta, a március 9-ei népszavazás előtt a kormány azzal fenyegette a háziorvosokat, hogy ha érvényes lesz a népszavazás, akkor a kiesett bevételt a kormány nem pótolja. "A megfélemlítések ellenére az újabb sarc,
2008. március 18. kedd 07:36 - Hírextra

Az ellenzéki képviselő kiemelte: a népszavazás nem elvett, hanem visszaadott az embereknek, az orvosoktól pedig éppen a kormány vett el pénzt, amikor elvette tőlük az eszköztámogatást és nem emelte a kártyapénzt.

Molnár Lajos és Horváth Ágnes minisztersége "csak fájdalmat, könnyeket és káoszt okozott minden magyar betegnek" - fogalmazott Heintz Tamás. Kincses Gyula egészségügyi államtitkár a fideszes képviselő szavaira reagálva elismerte, hogy a népszavazás eredménye a lakosoktól nem elvett, hanem egy jogot visszaadott nekik, vagyis vizitdíj nélkül vehetik igénybe az orvosi ellátást. Hozzátette ugyanakkor, hogy ugyanez a döntés az egészségügytől mégiscsak elvett 20 milliárd forintot. Mint megjegyezte, a vizitdíjról senki nem állította, hogy a lakosság örömére szolgáló intézkedés volt.

A fideszes képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés többsége azonban igen.
Fülöp István (Fidesz) a kórházi széfprogram kapcsán úgy fogalmazott, hogy az egészségügyi tárca újabb felelőtlen döntése miatt újabb milliókat herdált el. A széfprogram megbukott - jelentette ki. Mint kiemelte, az intézmények jelentős része a széfek beszerzését elindította vagy már be is szerezte azokat. Szerinte kidobott pénz volt, amit az intézmények erre a beszerzésre fordítottak, mert saját működésükre is felhasználhatták volna. Fülöp István úgy vélte, hogy hitelét vesztette a kormány egészségügyi politikája.

Kincses Gyula válaszában közölte: a kormány nem sértődötten vette tudomásul a népszavazás végeredményét, hanem azonnal annak végrehajtásáról rendelkezett. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátórendszer működésében egyszerre kell biztosítani a megbízható szakmai működést és a lakosság megfelelő körülményeit. Ennek a munkának az állomása volt a kórházak komfortfokozatának javítása, valamint kórházi széfekkel az értékmegőrzés biztosítása - tette hozzá.
Az ellenzéki képviselő a választ nem fogadta el, a Ház azonban igen.

Pánczél Károly (szintén Fidesz) arról beszélt, hogy a magyar rektori konferencia elnöke már a népszavazás másnapján azt nyilatkozta, a referendum eredményétől függetlenül folytatják a tandíjat kiváltó alternatív tandíjjavaslat kidolgozását. A rektori konferencia elnöke szerint a népszavazás nem azt jelenti, hogy nem lehet egy újabb, más típusú fizetési kötelezettséget bevezetni - közölte az ellenzéki képviselő. Mint mondta, a rektorok javaslata eltörölné az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzést, és tandíjfizetés mellett egy egységes rendszert hozna létre.

Hiller István oktatási miniszter azt mondta, a népszavazás eredményét teljes mértékben tiszteletben tartja a kormány. Hozzátette: 2008 szeptemberétől az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatóknak nem kell tandíjat fizetniük, annak a mesterképzésben levő hallgatónak pedig, akit februárban vettek fel erre a képzésre, a törvény hatályba lépését követő 30 napon belül vissza fogják fizetni a befizetett részhozzájárulást. Az oktatási miniszter az ellenzéki képviselőnek azt mondta, visszautasítja a rektori konferencia politikai alapú támadását. A fideszes képviselő nem fogadta el a miniszter válaszát, a képviselők többsége azonban igen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását