2024. április 28. - Valéria

Látogatás a rivális sírjánál

Borisz Szpasszkij sakkvilágbajnok Izlandon járva ellátogatott egykori riválisa, a 2008 januárjában elhunyt Bobby Fischer sírjához. Bobby Fischer, aki 64 éves korában hunyt el Izlandon, 1972-ben verte meg Szpasszkijt az akkori sakkvilágbajnokságon, ezzel m
2008. március 12. szerda 14:12 - Hírextra

Fischer a főváros közelében lévő kis temetőben nyugszik, ide látogatott el Szpasszkij, aki feleségével egy Fischer emlékére rendezett sakkeseményen vett részt Reykjavíkban.

Szpasszkij meghatódva állt a sír előtt, amelyről leseperte a havat, s amikor kiegyenesedett, megtörölte könnyes szemét. Aztán humorral kerekedett felül szomorúságán: "Remélem, a mellette lévő hely még nem foglalt. Majd kiderül."

Bobby Fischer azért telepedett le 2005-ben Izlandon, mert 1992-ben szembeszegült azzal a tilalommal, amely az egykori Jugoszláviát sújtó amerikai szankciókból fakadt, és a balkáni országban 3,3 millió dollárért sakktáblához ült Szpasszkij ellen, ahol ismét legyőzte őt.

Emiatt üldözötté vált, s végül Izlandon kapott menedékjogot. Zsidó mivolta ellenére gyakran tett antiszemita megjegyzéseket, és az USA-t is sokszor gyalázta. A szeptember 11-i terrortámadás után például azt mondta, jó lenne, ha Amerikát eltörölnék a föld színéről.

Szpasszkij azt mondta újságíróknak Izlandon, hogy a sakk ma már nem olyan, mint régen: "Pesszimista vagyok, mert a számítógépek szerintem megölték a klasszikus sakkot."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását