2024. május 19. - Ivó, Milán

Román stílus Barcelonában

A mediterrán térség 12. századi román stílusú műkincseiből nyílt május 18-ig tartó kiállítás a barcelonai nemzeti művészeti múzeumban. A legszebb darabok közül kiemelkedik az utókor számára csak "Cabestany-i Mester" néven fennmaradt művész több alkotása.
2008. március 8. szombat 10:26 - Hírextra
Az alkotó pontos kiléte ismeretlen, feltételezések szerint toulouse-i, vagy pratói születésű bencés szerzetes volt. Nevét onnan kapta, hogy ő készítette Cabestany, a dél-franciaországi Perpignan melletti városka templomának gyönyörű timpanonját. A mester, a kor művészi szokásainak megfelelően, városról városra járt, számos templomon, kolostoron otthagyta tehetséges kezének nyomát.

Csodálatosak Gilabertus próféta-szobrai is, amelyek a Toulouse-i Szent Antal templom káptalanok termét díszítik, vagy Benjamin Bar Jonás művei, aki végigbarangolta az akkor ismert világot, Bagdadtól Konstantinápolyig, Rómáig és fafaragásai olyan modernek, mintha a 20. század művésze készítette volna.

Nagy újdonság a katalóniai Ripoll monostora homlokzatának virtuális rekonstrukciója. A monumentális mű minden apró részlete három dimenzióban és többféle szögből látható. A látogató megcsodálhatja rajta az újra felhasznált római kori márványokból alkotott középkori szobrokat. Ezeknek a márványoknak az újrafelhasználása dívott a 12. században, a korabeli művészek sokszor az ókori szarkofágoktól nyertek ihletett és például a pisai Ferdetorony és a román katedrális is a római Fórumból kivásárolt márványból készült.

A kiállítást képező 120 mű többsége európai és amerikai múzeumokból érkezett, mivel a történelem, a lopások, a régiségkereskedők eredeti helyükről eltávolították és szétszórták azokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását