2024. május 19. - Ivó, Milán

Beszélgetés a díjazottal

"Nagyon meglepő volt számomra, hogy több mint 900 meghívott vendég jelent meg a hamburgi Schauspielhausban. Nem számítottam arra, hogy vasárnap ennyi embert érdekel a díjátadó ceremónia" - nyilatkozta az MTI-nek Junghaus Tímea, Magyarország első roma művé
2008. február 10. vasárnap 21:16 - Hírextra

A laudációt Christoph Stölzl professzor, az alapítvány kuratóriumának elnöke tartotta, ismertetve és európai összefüggésekbe helyezve Junghaus Tímea tevékenységét a roma kultúra terjesztése, illetve népszerűsítése érdekében.

A 32 éves, roma származású magyar művészettörténész angol nyelven tartott beszédében köszönte meg a kitüntetést. Mint az MTI-nek elmondta: egyebek között arról beszélt, hogy Kairos isten - aki a görög mitológiában a megfelelő pillanat, az alkalom istene - a szárnyai alá vette őt. A díj - s a vele járó 75 ezer euró - szavai szerint tökéletes pillanatban érkezett hozzá, pályájának csúcspontján.

Miután Kairos isten pártfogásába vette, a pénzt - mint hangsúlyozta - szeretné felhasználni arra, hogy támogassa a roma értelmiség hosszú ideje tartó együttműködését egy roma múzeum létrehozásáért. "Szeretnék hozzájárulni a múzeumért való kezdeményezéshez, amelyet a magyar roma értelmiség indított" - jelentette ki Junghaus Tímea, hangsúlyozva egy kortárs roma művészeti múzeum létrehozásának szükségességét Magyarországon.

Megerősítette ugyanakkor: a kapott összeget ezen kívül arra használja fel, hogy létrehozzon egy olyan nemzetközi roma képzőművészeti gyűjteményt, ami biztosítja majd, hogy legyen egy állandó kiállítás Európában.

"Szeretném a jövőben is az eddigi küldetést szem előtt tartani. Elsősorban a gyermekeim és a roma fiatalok előtt is példakép szeretnék lenni a tanulásban, a kitartásban és az innovációban" - jelentette ki Junghaus Tímea, legfőbb küldetését abban fogalmazva meg, hogy a roma kultúrát és a roma vizuális művészetet láthatóvá és elismerté tegye Európában.

Ami pedig a legközelebbi jövőt illeti, elmondta: továbbra is a budapesti Nyílt Társadalom Intézet munkatársa, s az intézettől várja feladatait. Szavai szerint igyekszik megtalálni a legátláthatóbb és leghatékonyabb módot arra, hogy az adományt megfelelő módon befektesse Magyarországon. "Még nem tudom, hogy ehhez alapítványt, vagy magángyűjteményt kell-e létrehoznom, de célom az, hogy a roma közösség számára is átlátható legyen annak felhasználása".

Junghaus Tímea elmondta, a Kairos-díj ezüst keretben egy üveg homokóra. A díj a lefutó homokszemek révén jelképezi azt a pillanatot, amelyeket a Toepfer Alapítvány "megragadott életében." Beszédében is említette, hogy a görög mitológiában Kairos párja Kronos volt, a futó idő istene. "Miközben erre a gyönyörű pillanatra koncentrálok, hasonlóan fontos számomra, hogy fenntartható és maradandó legyen minden projekt és kezdeményezés, amin dolgozom" - hangoztatta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását