2024. április 28. - Valéria

Közéleti szereplők az igen szavazatok mellett

A népszavazáson való részvételre és 3 igen szavazatra buzdít több mint félszáz neves közéleti személyiség. Az állásfoglalás aláírói között találjuk Gazsó Ferenc, egyetemi tanárt; Fábry Sándor, humoristát; Lányi András, egyetemi oktatót; Lovas Rezső, akadé
2008. március 6. csütörtök 14:12 - Hírextra
Az aláírók rámutatnak: "A demokrácia nem a hatalomtól származtatott kegy vagy ajándék, hanem a társadalom tagjai által megküzdött és kivívott eredmény. Érték, amelyből szabadság fakad. A demokrácia nem kegy, hanem jog. Mindnyájunk joga, hogy közös akaratunkat közvetlenül is megfogalmazzuk, és így kötelezzük a rólunk, nélkülünk döntő politikai hatalmat arra, hogy a nép, a nemzet akaratát hajtsa végre."

Álláspontjuk szerint "Az állam a közterhekből származó bevételeket a közfeladatai ellátásra köteles fordítani. Például kórházak fenntartására és fejlesztésére, az orvosok, ápolók európai szintű bérének biztosítására, egyetemek működtetésére, a jövő nemzedékét szolgáló értelmiség oktatására. Munkahelyteremtésre, hogy a végzős diplomások saját hazájukat és annak állampolgárait szolgálják megszerzett tudásukkal. Az államháztartás reformja nem a nemzet jövőjét biztosító szociális és oktatási szektorok elszegényítésével és »üzleti alapra« helyezésével kezdődik. A reform nem azzal kezdődik, hogy az alacsonyabb jövedelműeket büntetjük újabb díjak kivetésével, hanem például azzal, hogy lemondunk az értelmetlen, pazarló, környezetszennyező, korrupt nagyberuházásokról."

Az aláírók kérik a választópolgárokat: "menjünk el és szavazzunk három »igennel« március 9-én!"

"Március 9-e nem pártpolitikai csatáról szól, hanem közös jövőnkről. A szolidaritás nem azonos a szocializmussal. Elutasítjuk az életünkbe visszalopódzó diktatúrát és igent mondunk a szolidaritásra, mely Magyarország számára az egyedüli kiutat jelentheti. Együtt kell megerősítenünk: demokráciában élünk, nem félünk, van önbecsülésünk, amelyet a politikai hatalomnak is tisztelnie kell." – zárják nyilatkozatukat.

A levél teljes szövege:

Igenis igen!

1989. október 23. óta Magyarország államformája: köztársaság. Azóta demokratikus jogállamban élünk. A demokrácia nem a hatalomtól származtatott kegy vagy ajándék, hanem a társadalom tagjai által megküzdött és kivívott eredmény. Érték, amelyből szabadság fakad.

A demokrácia nem kegy, hanem jog. Mindnyájunk joga, hogy közös akaratunkat közvetlenül is megfogalmazzuk, és így kötelezzük a rólunk, nélkülünk döntő politikai hatalmat arra, hogy a nép, a nemzet akaratát hajtsa végre.

A demokrácia nem kegy, hanem kötelesség. Kötelességünk élni vele, mert enélkül ismét kiskorú, szolganép leszünk, amely megalázva és kiszolgáltatottan kénytelen tűrni, hogy a feje fölött, mások határozzák meg számára a szerintük egyedül üdvös megoldást.

Ritkán adódik demokratikusan és alkotmányosan teljesen tiszta helyzet arra, hogy ünnepként élhessük meg a lehetőséget, hogy szabadon, lelkiismeretünk és saját érdekeink szerint dönthessünk sorsunk egyes kérdéseiről. A március 9-edikei népszavazással ilyen lehetőség nyílik meg számunkra.

Alkotmányunk nem csupán számunkra, állampolgárok számára határoz meg kötelességeket, hanem az állam, a hatalom számára is. Az államnak alkotmányos kötelessége, hogy garantálja számunkra a jogot az élethez, a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez. Nekünk pedig kötelességünk, hogy a szolidaritás és a nemzeti kockázatközösség alapján teherbíró képességünk függvényében támogassuk ennek megvalósítását adók, illetékek, vámok, díjak, járulékok formájában. Mi meg is tesszük, méghozzá nem is kis összegben.

Az állam a közterhekből származó bevételeket a közfeladatai ellátásra köteles fordítani. Például kórházak fenntartására és fejlesztésére; az orvosok, ápolók európai szintű bérének biztosítására, egyetemek működtetésére, a jövő nemzedékét szolgáló értelmiség oktatására. Munkahelyteremtésre, hogy a végzős diplomások saját hazájukat és annak állampolgárait szolgálják megszerzett tudásukkal. Az államháztartás reformja nem a nemzet jövőjét biztosító szociális és oktatási szektorok elszegényítésével és „üzleti alapra” helyezésével kezdődik. A reform nem azzal kezdődik, hogy az alacsonyabb jövedelműeket büntetjük újabb díjak kivetésével, hanem például azzal, hogy lemondunk az értelmetlen, pazarló, környezetszennyező, korrupt nagyberuházásokról.

Akarunk-e egy olyan országot, ahol az állam nem ellenünk, hanem értünk működik? Akarunk-e egy olyan országot, ahol a politikai hatalom a mi akaratunkból és a mi pénzünkből valóban minket képvisel?

Ha ilyen országot akarunk, akkor menjünk el és szavazzunk három „igennel” március 9-én! Ha ilyen világot akarunk, akkor ünnepeljünk együtt március 9-én!

Március 9-e nem pártpolitikai csatáról szól, hanem közös jövőnkről. A szolidaritás nem azonos a szocializmussal. Elutasítjuk az életünkbe visszalopódzó diktatúrát és igent mondunk a szolidaritásra, mely Magyarország számára az egyedüli kiutat jelentheti. Együtt kell megerősítenünk: demokráciában élünk, nem félünk, van önbecsülésünk, amelyet a politikai hatalomnak is tisztelnie kell.

2008. március 6.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ozmium
2008. március 6. 16:56
>Katonák, rongyosak vagytok és éheztek, a kormány sokkal tartozik nektek, de semmit sem adhat...
A világ legtermékenyebb síkságaira vezetlek benneteket.
Nagy városok, gazdag tartományok urai lehettek. Megtaláljátok ott a dicsõséget, a becsületet, a gazdagságot.
Itáliai katonák! Van-e elég kitartásotok és bátorságotok ehhez?<
Ezt a rövid, de velõs szózatot egy 27 éves francia tábornok intézte katonáihoz 1796 márciusában. Napóleon volt a neve.
Szifo
2008. március 6. 15:22
És mindig ugyanazok. Hol van az új többség?
Egyébiránt a demokrácia nem azt jelenti, hogy minden kormánydöntést megtorpedózunk és milliárdokat dobálunk ki ún. népszavazásokra, amelynek valójában semmi köze a néphez - mert hiszen éppen ellene dolgozik -, de köze van Orbán hatalomvágyához.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását