2024. április 29. - Péter

Fotófilmeket vetítenek

Fotófilmeket, azaz fotográfiákból álló filmeket vetítenek szombattól a budapesti Ludwig Múzeumban, de ezen a hétvégén tartják a "Lumú 10-10-ig" című rendezvénysorozat következő programját is - tájékoztatta Piringer Patrícia, a múzeum sajtóreferense az MTI
2008. február 21. csütörtök 09:26 - Hírextra

"A fotográfiát hagyományosan állóképnek gondolták el. A fotográfia megállítja a mozgást, foglyul ejti a pillanatot. A film médiuma ezzel szemben mindig is a mozgáshoz és az időrendhez kapcsolódott. Mi történik a fényképpel, ha mozgóképi környezetbe kerül? Néhány fotográfus és filmes úgy döntött, hogy olyan filmeket készít, melyek lényegében fotográfiákból állnak: afféle hibrid alkotások tehát, melyeket fotófilmeknek nevezünk" - olvasható a vetítéssorozatról szóló összegzésben.

A különleges, "intermediális" műfajnak szánt háromnapos vetítéssorozat keretében többek között Katja Pratschke és Hámos Gusztáv Fremdkörper című alkotását láthatják az érdeklődők, de a Ludwig Múzeum műsorra tűzi Sabine Höpfner Hybrid and Superimposition, Silke Grossmann Die Gefühle Der Augen, Hubert Fichte és Leonora Mau Der Fischmarkt und Die Fische, Thierry Knauff Le Sphinx, valamint Esaias Baitel The Zone című munkáját is.

Az ismertető szerint a filmek eredeti nyelven, három tematikus csoportban - Fotóregény/Időkristályok, Mennyi mozgás kell egy képnek?, valamint Emlékezés és emlékezet című szekciókba osztva - láthatóak. A vetítések előtt Hámos Gusztáv videoművész mond bevezetőt.

Piringer Patrícia beszámolt arról is, hogy a "Lumú 10-10-ig" című rendezvénysorozat keretében szombaton egyebek mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs filmjeiből láthatnak összeállítást az érdeklődők, a korán kelőknek pedig tárlatvezetést tartanak Eat/Art címmel.
A sajtóreferens közlése szerint a kisebbek szobrot készíthetnek, és megismerkedhetnek a bluebox trükkvilágával, valamint a videoinstallációk építésének technikájával is.

A programban szerepel kortárs színházi kerekasztal-beszélgetés, amelyen a Maladype és a Krétakör Társulat képviselői vesznek részt.

A rendezvény látogatói megnézhetik a Minden Mozi! című kiállítást is, míg Is-Is randevú címmel Bertien van Menen és Hans van der Meer holland fotóművészekkel hallhatnak beszélgetést.
A "Lumú 10-10-ig" című rendezvénysorozatot a múzeum tavaly, a 10. születésnapján indította. A program keretében minden hónap utolsó szombatján reggeltől estig várják a látogatókat képzőművészeti, zenei és táncművészeti eseményekkel.

A sorozat a Művészetek Palotájában működő intézmények: a Nemzeti Filharmonikusok, a Nemzeti Táncszínház és a Ludwig Múzeum összefogásával valósul meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását