2024. május 3. - Tímea, Irma

Feketelistán a fotós

Feketelistára került Kínában a hamisított fényképpel díjat nyerő kínai fotós - az ominózus alkotáson egy tibeti antilopcsorda a Csinghaj (Qinghai)-Tibet vasútvonal egyik hídja alatt vágtat át, miközben egy szerelvény robog el.
2008. február 19. kedd 16:10 - Hírextra
Az Új-Kína hírügynökség jelentése szerint Liu Vej-csinggel (Liu Weiqing) szerződést bontott öt kínai fotóügynökség, amelyek szerint a Tacsing (Daqing) esti hírlap egykori fotográfusa súlyosan megsértette az újságírói etikai kódexet. A szerződésbontás mellett a 41 éves Liu összes alkotását törlik a médiumok az adatbázisaikból.

A hamisnak bizonyult fotó még 2006-ban készült, és részt vett a kínai állami televízió által támogatott sajtófotóversenyen, ahol a hírfotó kategóriában a 10 legjobb fénykép közé választották.
A fénykép valódiságával kapcsolatos kételyek elsőként az interneten láttak napvilágot, ugyanis a zoológusok szerint elképzelhetetlen, hogy egy csordányi antilop a vasút keltette zaj ellenére ennyire nyugodt maradjon.

Liu február 16-án egy újságnak adott interjúban ismerte be, hogy a felvételt meghamisította, majd a személyesen írt közleményét az interneten is közzétette. "Nem látom értelmét, hogy hírügynökségi fotósként folytassam tovább, nem vagyok alkalmas erre a feladatra" - monda Liu, hozzátéve, hogy már beadta felmondását az újságnak.

A fotós bocsánatkérése azután látott napvilágot, hogy az újság főszerkesztője is lemondott, továbbá bocsánatot kért a nyilvánosságtól, amiért nem tudta megfelelően felügyelni beosztottja munkáját.

Az álhírek gyakoriak a kínai médiában, a pekingi vezetés tavaly augusztusban jelentette be, hogy le kívánnak számolni a hamis hírekkel és az illegális kiadványokkal. Az álújságírók és -riporterek gyakran kenőpénzek ellenében írnak pozitív híreket, miközben a rossz hírek eltusolása is gyakori.
Szintén augusztusban egy év börtönbüntetésre ítélték azt a kínai riportert, aki "leleplező" riportot készített vegyszerekkel kezelt, papírtöltelékkel készült sertéshúsgombócokról. Az egész világon nagy port kavaró álriport tovább rontotta a kínai élelmiszerek biztonságosságáról kialakult egyébként is siralmas képet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását