2024. május 19. - Ivó, Milán

Sólyom: Gazdasági kapcsolat nagy lehetőségekkel

Magyarország Azerbajdzsánt a kaukázusi térségben stratégiai partnernek tekinti - mondta Sólyom László köztársasági elnök hétfőn, miután megbeszélést folytatott az Azerbajdzsáni Köztársaság elnökével a Sándor-palotában. Sólyom László közölte: különösen fon
2008. február 18. hétfő 15:11 - Hírextra

Hozzátette: Magyarország megerősítette érdekeltségét a Nabucco-vezeték létrehozásában.
A magyar köztársasági elnök kiemelte: a két ország kapcsolatát semmiféle politikai probléma nem terheli. Mint mondta, a magyar és az azeri gazdasági kapcsolatok előtt igen nagy lehetőségek állnak; példaként a magyar mezőgazdasági beruházások lehetőségét említette Azerbajdzsánban.

Sólyom László azeri partnerének megköszönte, hogy az ország emlékművet állít a második világháború után Azerbajdzsánban elhunyt magyar hadifoglyok emlékére.

A magyar köztársasági elnök megjegyezte: Magyarország szívesen részt vesz az Európai Unió szomszédságpolitikájának a megvalósításában Azerbajdzsánban.

Magyarország támogatja mindazon reformokat, melyek a jogállamiság és a demokrácia kiépítése felé mutatnak Azerbajdzsánban - jelentette ki.

Ilham Aliyev azt hangsúlyozta, hogy Európa mellett Azerbajdzsán számára is fontos az energiabiztonság. Mint kiemelte, 2007-ben szállítottak először azerbajdzsáni gázt Európa területére.
"Magyarországgal és az EU-val folytatott együttműködésen keresztül ezeket a kapacitásokat továbbra is ki fogjuk használni és továbbfejlesztjük (...)" - jelentette ki. Ezzel nemcsak Európa energiabiztonságához, energiaellátásához tudunk hozzájárulni, de ráadásul maximálisan ki tudjuk használni Azerbajdzsán export lehetőségeit is - tette hozzá.

Az azeri és magyar kapcsolatok valóban stratégiai jelentőségűek - jegyezte meg Ilham Aliyev. Hozzátette: magasabb szintre kell emelni a két ország gazdasági kapcsolatait.
Az azeri elnök a sajtónyilatkozat végén meghívta a magyar államfőt Azerbajdzsánba, hivatalos látogatásra.

A két államfő jelenlétében a két kormány képviselői aláírták az ipari és energetikai téren való együttműködésről és a gazdasági együttműködésről szóló megállapodást, valamint a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt.

Az azeri elnök hétfőn délelőtt érkezett kétnapos, hivatalos látogatásra Magyarországra. Ilham Aliyevet katonai tiszteletadással fogadták a Szent György téren.

A látogatás második napján, kedden, Sólyom László és Ilham Aliyev részt vesz a Magyar-azerbajdzsáni gazdasági fórum és üzletember találkozón. Ezután az azeri elnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, majd Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével találkozik a Parlamentben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását