2024. május 5. - Györgyi

Az első Kairos-díjas magyar nő

Junghaus Tímea magyar roma művészettörténész vasárnap 11 órakor a hamburgi Schauspielhausban 900 ember előtt veszi át az Alfred Toepfler Alapítvány idei, Kairos elnevezésű európai kulturális díját és a vele járó 75 ezer eurót (19,5 millió forint).
2008. február 6. szerda 09:54 - Hírextra

Junghaus Timea úton Hamburgba az MTI-nek elmondta, hogy izgatott és fél a vasárnapi díjátadó ünnepségtől, mert ő igazán háttérember. Vasárnap 11 órától délután két óráig tart az ünnepség. Laudációt mond Christoph Stölzl történészprofesszor, az alapítvány kuratóriumának elnöke, neki pedig a díj átvétele után beszédet kell tartania. Az vigasztalja, hogy utána Snétberger Ferenc fog muzsikálni. A díjazottal utazik férje és 10 hetes kisfia, két leánya otthon maradt, mert megbetegedett.
Junghaus Tímea már csütörtökön részt vesz Hamburg belvárosában a Velencei Biennálé Roma Pavilonjának anyagából nyíló kiállításon.

A Kairos-díjat először 2007-ben osztották ki; Albrecht Dümling berlini zenetudós kapta. Általában képzőművészek, táncosok, zenészek, építészek, filmkészítők, fotográfusok, irodalmárok és újságírók kaphatják meg ezt a rangos európai elismerést.

A kurátor szerint második alkalommal azért adják a kitüntetést olyan fiatalnak, aki pályája csúcsa közelében jár, hogy legyen lehetősége és ideje a díjjal járó összeg okos felhasználására. Junghaus Tímea a pénzből egy olyan nemzetközi roma képzőművészeti gyűjteményt kíván létrehozni, amely lehetővé tenné, hogy Európa különböző kulturális intézményeiben folyamatosan látható legyen a kortárs roma művészet.

A 33 éves Junghaus Tímea Magyarország első roma művészettörténésze, kurátor, emberi jogi aktivista úgy tudja, hogy az alapítvány szakértői egész eddigi - az európai roma kultúra megismertetése és terjesztése érdekében kifejtett - munkásságáért ítélték neki a díjat.

Az elismerésben természetesen benne van, hogy ő volt a kurátora 2007-ben a Velencei Biennálé első Roma Pavilonjának, amelyben nyolc ország cigány művészeinek alkotásai voltak láthatók. Az Elveszett Paradicsom című kiállítás nemzetközi összefogással jött létre és Wim Wenders filmrendező a látottakat kommentálva megjegyezte, hogy "a tárlat végre leszámolt a romantikus cigány sztereotípiákkal."

Junghaus Tímea továbbra is azon dolgozik, hogy a romákkal szembeni előítéletek megváltozzanak. Be akarja bizonyítani, hogy a roma művészet naprakész és nagyon fontos része az európai kortárs kultúrának.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán 2003-ban szerzett művészettörténetből diplomát, jelenleg a budapesti Nyílt Társadalom Intézet (OSI) Művészet és Kultúra programja munkatársa, ennek keretében ő vezeti a Roma Kultúra nevű projektet, amely a közép-, és kelet-európai régió cigány művészetét támogatja pályázatok segítségével.

Társkurátora volt 2004-ben a Műcsarnokban megrendezett az Elhallgatott holokauszt című nagy kiállításnak, ahol először mutatták be hivatalosan azokat a dokumentumokat, amelyek elpusztított cigányokról szóltak.

Junghaus Tímea a szerzője az első olyan összefoglaló művészettörténeti könyvnek, amely Meet Your Neighbours címmel jelent meg Európa roma kultúrájáról. A budapesti, VIII. kerületi Roma Parlamentben, a Balázs János Galériában havi rendszerességgel látott el kurátori feladatot.

Édesanyja muzsikus cigány családból származik, édesapja Junghaus Gusztáv szinti család sarja, vagyis vándorcirkuszos cigány. A szintik a Balkánról, a volt Jugoszlávia területéről vándoroltak északra, és német neveket vettek fel. Junghaus Gusztáv otthagyta a vándorcirkuszt, s bokszolóként 1969-ben, majd 1971-ben magyar bajnok lett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását