2024. május 16. - Mózes, Botond

„Amit Kádár és Rákosi összekevert...”

Különös hír borzolta a történelem iránt nyitott közvéleményt a napokban. Eszerint az Új Köztemető 298-as parcellájában az 1945-46-ban kivégzett áldozatok között nyilas keretlegények is nyugszanak. Pikantériája az ügynek, hogy magas állami megemlékezéseket
2008. február 10. vasárnap 12:12 - Constantinovits Milán
A 298-as parcella halottjainak sokszínűsége a napokban kavarta fel az állóvizet. Egyesek azt is megkockáztatták, hogy Szálasi Ferenc is itt nyugszik, csak Lukács Ferenc álnéven került fel az emléktáblára, hiszen az új hatalomnak nem állhatott érdekében, hogy nyilas kegyhellyé váljon a temető. Ennek ellenére több szélsőséges csoport, így Bácsfy Diána és köre is idejárt koszorúzni Szálasira emlékezve. A tisztánlátás végett elindult egy kutatás, melynek vezetőjét, M. Kiss Sándort kérdeztük a tudnivalókról.

„Nem a halottakat akarjuk bolygatni,”

Tanár úr, mire alapozzák a gyanút, hogy a 298-as parcellában nyilas keretlegények is nyugszanak?

Pontosítsunk, ez nem csak gyanú. Amikor ezek a parcellák készültek, azt hitték, hogy az áldozatok nyugszanak itt. Ez igaz is, csak személyekre lebontva nem vizsgálták azóta sem, hogy ki miért lett a rendszer áldozata (vagy nem is tekinthető áldozatnak). Természetesen nem szabad nagyon felhabosítani a történetet, ez csak arról szól, hogy megvizsgáljuk az itt nyugvók összetételét, nem pedig egész múltunkban rakunk rendet.

Miért csak most kerül napvilágra ez a feltevés? Mi az időzítés oka?

A kutatás közvetlen apropóját az adta, hogy megjelent egy cikk a Népszavában, majd a Népszabadságban is, melyek szerint a 298-as parcellában fekszenek Radnóti egykori őrzői is. Ez tényleg elképesztő! Horváth Miklós, Rainer M. Jánost, Szakály Sándor és Zinner Tibor kollégámmal együtt ezért arra kért fel minket a Szabadságharcosokért Alapítvány és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, hogy tárjuk fel a 298-as cellát. Ennek a bizottságnak én lettem az elnöke. Felvetődött a kérdés, hogy mégis kiknek a nevei vannak felvésve az emléket állító táblára. Hiszen nem a halottakat akarjuk bolygatni, nekik szent joguk ott nyugodni. Csak el kell választani a táblán azok neveit, akik a kommunizmus ellen harcolva, vagy egyszerűen ártatlan áldozatként lettek kivégezve, azoktól az egyedi esetektől, akik nyilasként haltak meg.

Hogy lehet azonosítani, hogy kik nyugszanak a parcellában?

Kollégáimmal együtt megpróbáljuk beszerezni a nyilvántartásokat, amelyek megmutatják, kik vannak ott eltemetve. Ezután saját tudásunkat, és a kollégák tudását is összegezve igyekszünk utánanézni annak, hogy az egyes embereknek milyen történelmi múltjuk van, és így lesz meg a végeredmény. Fontos hozzátenni, hogy 1990-ig hozzá sem lehetett férni ezekhez az iratanyagokhoz. Azóta számos kutatás lezajlott, tisztább már előttünk a kép. Vagyis mi nem rendet akarunk teremteni, vagy történelmi igazságot szolgáltatni, hanem egy vizsgálat eredményét letenni az asztalra. Ahol az irattári anyagok nem elegendőek, ott odatesszük a magunk kérdőjelét is.



„Nincs kettős mérce”

Mi lesz, ha kiderül, hogy sok nyilas nyugszik itt? Tervezik-e esetleg az átköltöztetésüket?

Nem arról van szó, hogy többségében nyilasok nyugodnának itt, hanem, hogy előfordulnak valószínűleg nyilasok is a parcellában eltemetettek között. A fő probléma, hogy ott van egy tábla a nevekkel, minősítő felirattal. Amennyiben olyan ember fekszik a parcellában, aki történelmi múltja alapján nem lenne erre méltó, ahhoz nem nyúl senki, legfeljebb a tábláról kerül le a neve. A sírhely és a tábla tehát elválik egymástól, a sírt nem akarjuk bolygatni, a tábla viszont történelmi mementó, amely fixálja az álláspontot, a pillanatnyi történelmi ítéletet. Ezek a kutatások egyébként sohasem záródnak le, hiba mindig lehet bennük.

Akik a táblát állították, tudhattak arról, hogy nem csupán ártatlan áldozatok nyugszanak itt?

A táblát jóindulattal állították, az erkölcsi elégtételadás jegyében. Amikor a parcellákat kialakították, még nem lehetett a levéltári anyagokhoz teljes körűen hozzáférni. Akik utána elkezdték gondozni a parcellákat (különböző szövetségek, szervezetek), ők csak az alapján dolgozhattak, ami a kezükben volt. Most sem ennek a megváltoztatása a célunk, mindössze a finomítás, tisztázás, árnyalás. Elméletileg az is lehetséges, hogy nemcsak lekerül név a tábláról, hanem fel is.

Elhangzott olyan feltevés is, hogy az egykori nemzetvezető, Szálasi Ferencet is ide temették el. Ha ez beigazolódik, milyen hatásai lehetnek?

Előfordulhat, hogy ő is itt fekszik. Nagy kavarodások lehetnek, elég csak a híres 301-es parcellára gondolni, ami régen állattemető volt. Nekünk az a dolgunk, hogy amit Kádár és Rákosi összekevert, helyretegyük. Nem tudom, milyen következményei lesznek annak, ha kikutatjuk, hogy Szálasi is itt van álnéven eletetve, mi mindössze arra kaptunk felkérést, hogy megvizsgáljuk a két parcella helyzetét. Egyébként felvetem ezúton, hogy utána egy másik bizottsággal megvizsgálhatnánk a munkásőr-parcella helyzetét is. A múltunkban elég sok anomália van, ki tudja, mi a helyzet ott. Én azon az állásponton vagyok, hogy nincs kettős mérce, a dolgokat egybe kell tenni minden oldalról. Most pedig végre elindult valami, amit folytatnunk kell.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását