2024. április 25. - Márk

Megemlékezések a kisgazda mozgalom indulására

A kisgazda mozgalom elindulásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg szombaton Kaposváron a vasútállomás restijében, ahol egy évszázada ezen napon, 1908. január 12-én alakult meg Nagyatádi Szabó István vezetésével a Somogy megyei Kisgazdák Egyesülete.
2008. január 12. szombat 19:40 - Hírextra

Két nappal korábban a Független Kisgazda Földmunkás és Polgári Párt (FKGP) országos és Somogy megyei elnöke külön megemlékezést tartott.

A szombati megemlékezést az FKGP Somogy megyei szervezete és a Független Kisgazda Nemzeti Egységpárt nevében tartották, ám sem Sárdi Lajos, az FKGP megyei, sem Hegedüs Péter, a párt országos elnöke nem volt jelen.

Börczi Miklós, az emlékünnepség egyik somogyi szervezője az MTI érdeklődésére azt mondta, ő a Független Kisgazda Földmunkás és Polgári Párt Somogy megyei választmányának főtitkára, azaz a kisgazda mozgalomból párttá terebélyesedett párt örököseiként joggal emlékeznek az évfordulón.
Közölte: Sárdi Lajost a választmány nem ismeri el megyei elnöknek, mert nem a tagság választotta meg, hanem Hegedüs Péter nevezte ki. Ettől függetlenül hajlandók tárgyalni az országos elnökséggel az együttműködésről, amennyiben a tagság választhatja meg a megyei elnököt - tette hozzá.

Sárdi Lajos, a párt Somogy megyei elnöke az MTI megkeresésére azt mondta: Börczi Miklós nem tagja a Független Kisgazda Földmunkás és Polgári Párt Somogy megyei szervezetének, a párt nevét felhasználva, "a lakosságot szándékosan megtévesztve" szervezkedik.

Azért nem vett részt sem ő, sem Hegedüs Péter a szombati megemlékezésen - magyarázta Sárdi Lajos -, mert ott és akkor "kívülállók" koszorúztak. Ő, mint az FKGP megyei elnöke és Hegedüs Péter országos elnök két nappal korábban koszorúzta meg az emléktáblát. Magyarázatként hozzátette: ezt eredetileg szombatra tervezték, ám elálltak az időponttól, mivel nem kívántak azokkal együtt megemlékezni, akik nem is tagjai a pártnak.

A szombati eseményen a mintegy húsz résztvevő között ott volt Szabadi Béla, az Orbán-Torgyán kormány földművelésügyi államtitkára, Molnár László, a 2005 nyarán megalakult, s magát a történelmi kisgazdapárt 7. jogutódjának tartó Független Kisgazda Nemzeti Egységpárt elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy kormányzati pozícióba kerülnek, s akkor a kisgazdák megvalósíthatják saját programjukat.

Az egykor Kaposváron megalakult, s rövid idő alatt párttá szerveződött Kisgazdák Egyesülete 1920-ban, majd 1945-ben abszolút többséget - elsőként 51,4, másodjára 57,3 százalékot - szerzett a demokratikus választáson. A párt Tildy Zoltán személyében köztársasági elnököt, Nagy Ferenc személyében pedig miniszterelnököt adott, Gaál Gaszton és Varga Béla az Országgyűlés elnöke volt. Az alapító, Nagyatádi Szabó István négyszer töltött be miniszteri tisztséget.

Hegedüs Péter, az FKGP elnöke korábban az évfordulóval kapcsolatban a távirati irodához eljuttatott közleményben tudatta: január 19-én a Budapest Kongresszusi Központban tartják ünnepi nagygyűlésüket. Ott jelentik be, hogy a kisgazdák, a vidék lakói, s a polgárok képviseletében újra visszatérnek a politika porondjára.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását