2024. április 28. - Valéria

Abigélből musical lesz

A tavaly elhunyt Szabó Magda egyik legnépszerűbb művéből, az Abigélből készül musical a Budapesti Operettszínházban; az ősbemutatót a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében március 27-én tartják - közölték az alkotók szerdai budapesti tájékoztatójukon.
2008. február 6. szerda 14:18 - Hírextra

A 600 oldalas regény és a belőle készült négy részes tévéfilm széles történelmi freskót festett föl, a musical erre nem vállalkozhat.

"Drámai sűrítéssel kellett élnünk, a legfontosabb pontokat emeltük ki a regényből, és a történetet Vitay Georgina szemszögéből láttatjuk" - mondta el Somogyi Szilárd, a szövegkönyv írója és az előadás rendezője.

Kifejtette: a musicalben Gina és apja, Vitay tábornok, valamint Gina és Horn Mici viszonya mellett azt a szituációt helyezték középpontba, miként válik a II. világháború tragikus napjaiban felnőtté a fiatal lány.

Somogyi Szilárd felidézte: Szabó Magda bizalmát az Álarcosbál című regényéből készült musical-adaptációval nyerte el. Ennek láttán "adta oda" az írónő az Abigélt a fiatal rendezőnek.

Somogyi Szilárd az írónővel történt beszélgetések alkalmával kiderült, hogy Szabó Magda gyermeknevelésről vallott gondolatai, értékrendje az elmúlt 40-50 évben mit sem veszítettek korszerűségükből. Ezért is remélik az alkotók, hogy az Abigél musical változata a közönség különféle nemzedékeit köti majd össze.

A darab verseit Miklós Tibor, a zenét Kocsák Tibor írta, aki Pejtsik Péter segítségével hangszereli a produkciót. Kocsák Tibor szerint a hangszerelésnek nagy szerepe lesz abban, hogy a mű hatásosan szólaljon meg.

A bemutatót a Thália Színházban tartják a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A Budapesti Operettszínház mindkét szereposztásban sztárjait szerepelteti: Vitay Georginát Vágó Zsuzsi és Vágó Bernadett alakítja. Zsuzsanna testvér Nádai Veronika és Füredi Nikolett lesz, Mimó nénit Kovács Zsuzsa, Vitay tábornokot Földes Tamás és Pálfalvy Attila játssza.

Vendégként játszik a musicalben a Matula Leánynevelő Intézet igazgatójaként Balikó Tamás, Horn Mici legendás szerepére pedig Udvaros Dorottyát kérték fel.

A darabban természetesen énekelve hangzik el a tévéfilm sikere után sűrűn hangoztatott köszönés: "Jó napot kívánok, Isten áldásával!"

Lőrinczy György, a színház előadásait menedzselő Pentaton Koncertügynökség vezetője hozzátette, hogy a premierre elkészül egy CD a musical legszebb részleteiből.

Az életének 91. évében, tavaly elhunyt Szabó Magda regényéből 1978-ban készült nagy sikerű televíziós adaptáció Zsurzs Éva rendezésében. A film főbb szerepeit Szerencsi Éva, Nagy Attila, Básti Lajos, Ruttkai Éva, Piros Ildikó, Garas Dezső, Balázsovits Lajos játszotta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását