2024. április 28. - Valéria

2008 a népszavazás mellett az adóvita éve lehet?

Hétfőn, egy nappal az MSZP egri „dzsemboriját” követően Juhász Attilával a Political Capital elemzőjével beszélgettünk. Megkérdeztük mi várható az egészségügyi reform újbóli szavazásánál, mi lesz a népszavazás igazi tétje, veszélybe kerülhet-e
2008. január 15. kedd 07:33 - Pór Károly
Egy mondatban hogyan foglalná össze, mit várhatunk politikai szempontból, 2008-ban?

Az biztos, hogy a legmeghatározóbb politikai esemény a népszavazás lesz, minden eköré fog épülni: lesz egy kampány, lesz maga a népszavazás, majd annak az utólagos értékelése, és ez így összesen fél évig, vagy akár még tovább is elhúzódhat.

Hogyan értékeli a hétvégén Egerben tartott MSZP ülést, az azt követő nyilatkozatokat?

Ami a nyilvánosságban megjelent abból az látszik, hogy az eddigiekhez képest egy új stílusú, sokkal nyugodtabb politikát kíván folytatni az MSZP. Az újabb reformok helyett ez az év inkább az eddigi intézkedések elmagyarázásáról fog szólni.

A népszavazási kampány árnyékában van valós esély arra, hogy egy visszafogottabb politikát folytat majd a párt? Milyen kampányra számíthatunk?

Igen, mert az MSZP-nek éppen az lesz a célja, hogy nyugtassa a kedélyeket, érdektelenné tegye a népszavazást a Fidesz-szel szemben, amely éppen növelni akarja majd a tétet, hogy minél többen menjenek el szavazni. Ebből következően látványosabb kampányra a Fidesz részéről számíthatunk. Az SZDSZ már jelentett meg a „nem” mellett kampányoló plakátokat, míg az MSZP várhatóan arra helyezi majd a hangsúlyt, hogy miért lenne helytelen igennel szavazni (ez különbözik az SZDSZ-étől, mert magában hordja azt az üzenetet is, hogy nem muszáj elmenni szavazni). Egy ilyen népszavazás alkalmával, ami arról szól, hogy az emberek fizessenek-e valamiért, ami eddig ingyen volt, nagyon nehéz a nem mellett eredményesen kampányolni, ez csak egy olyan esetben lehetséges, mint amilyen például a NATO-ba való belépés kérdése volt. Ezért van az, hogy az MSZP végig abban lesz érdekelt, hogy csökkentse a népszavazás súlyát, tétjét.

Gyurcsány Ferenc úgy nyilatkozott az egri ülés után, hogy a kormány meg akarja nyerni a népszavazást. Ez a szándék mennyire vehető komolyan?

Az MSZP üzenetei azt sugallják, hogy nem kívánják általános politikai szintre terelni a kérdést, hanem megpróbálják szakpolitikai keretben tartani, ami kevésbé érdekli az embereket. Ezt a népszavazást a szocialisták nem tudják megnyerni úgy, hogy a „nem”- ek kerülnek többségbe, ez teljes képtelenség. Nyerni csak úgy tudnak, ha nem mennek el annyian szavazni, mint amennyi az érvényességhez szükséges.

Melyek lehetnek azok a politikai kérdések, melyekről a népszavazás mellett is szó lehet idén? Várható-e például valamilyen konkrét előrelépés a sokat emlegetett nyugdíjreform kérdésében?

Úgy tűnik, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának ügyét halasztani fogják, nem terveznek ebben a kérdésben komoly bejelentést erre az évre. A másik olyan ügy, ami fontos lehet ebben az évben, az az adórendszer kérdése, mert január végére várható, hogy a kormány beterjeszti saját javaslatait ezzel kapcsolatban.

Itt többek között az ingatlanadóra kell gondolni?

Az ingatlanadó a múlt évben lekerült a napirendről, ezért itt inkább általánosabb kérdésekre, az adószintre, a járulékok mértékére kell gondolni. Arra, hogy tudják-e csökkenteni jelentős mértékben a vállalkozások adóterhelését. A vita alapja már most jól látszik: Veres János pénzügyminiszter folyamatosan hangsúlyozza, hogy a kormánynak nincs módja, pénzügyi mozgástere az adók csökkentéséhez, egy igazi nagy adóreform megvalósításához, míg ezzel szemben az SZDSZ elnöke Kóka János ragaszkodik a reformhoz. Ebből akár egy olyan, hónapokig elhúzódó vita is kialakulhat, mint amilyen az egészségbiztosítási reform kapcsán az elmúlt évben.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását