2024. május 20. - Bernát, Felícia

Zálogjog az MSZP székház vásárlójára

Zálogjogot jegyeztetett be az MSZP Köztársaság téri székházát tavaly megvásárló Parkview Hotel Kft. üzletrészeire a Magyarországi Volksbank Zrt., amely tavaly másfél milliárd forintos hitelkeretet nyitott a kft.-nek - tudta meg a HVG. A hetilap csütörtöki
2008. január 9. szerda 21:28 - Hírextra
A zálogjog bejegyeztetésének az az oka, hogy 2007 novemberében a pénzintézet több mint másfél milliárd forintos hitelkeretet nyitott a kft.-nek, amely megvette a pártházzal összeépített, az MSZP-közeli Horizont Zrt. tulajdonában volt irodaingatlant is - olvasható a cikk összegzésében.

Mint arról a sajtóban több írás is beszámolt, a Köztársaság tér 27. szám alatti, az MSZP székházával műszakilag egybefüggő épület a rendszerváltáskor állami tulajdonban maradt, 2003-tól pedig a Horizont Rt. vette bérbe. 2006-ban, amikor az MSZP kiköltözött a székházból, a Magyar Államkincstár eladta a Horizontnak a Köztársaság tér 27. szám alatti épületet 370 millióért, úgy, hogy az eredeti árat 200 milliós értéknövelő beruházásokra hivatkozva 166 millióval csökkentette. Néhány hónappal később, 2007 júniusában a két ingatlant együtt vette meg az írországi Parkview Hotel Kft. 1,6 milliárd forintért, ebből a Köztársaság tér 27.-ért a cég 700 millió forintot fizetett.

A Fidesz tavaly év végén többször is sürgette, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálja meg a Köztársaság téri MSZP-székház melletti épület eladását, mert a párt szerint Veres János pénzügyminiszter jóval kevesebb pénzért adta el az állami tulajdonban lévő ingatlant, mint amennyiért az később gazdát cserélt. A párt kifogásolta azt is, hogy az államkincstár nem várta be a két ingatlan közös értékesítését.

Daróczi Dávid kormányszóvivő akkor azt mondta, az értékesítést ingatlanpiaci szakértő értékbecslése előzte meg, ami a kincstári vagyon eladása előtt bevett módszer, vagyis a cég az éppen aktuális, szakértők által megállapított piaci áron vásárolta meg az ingatlant. A zártkörű értékesítést azzal indokolta, hogy a bérlőnek a jogszabályok alapján elővásárlási joga volt, az államháztartásról szóló törvény pedig ebben az esetben ezt az értékesítési módot rendeli el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását