2024. április 28. - Valéria

Akár 60 ezer forintos ösztöndíjat is kaphat egy diák

Egy jó tanuló, rászoruló hallgató havonta 50-60 ezer forint támogatást is kaphat 2008-tól a felsőoktatási intézménytől - áll az Oktatási és Kulturális Minisztérium MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. Az egyetemek és főiskolák a szociális juttat
2007. december 27. csütörtök 13:43 - Hírextra
A hallgatói normatíva éves szinten hallgatónként 119 ezer, a köztársasági ösztöndíj 340 ezer, a tankönyv-jegyzettámogatás, illetve a sport- és kulturális tevékenység normatívája 11.900 forintra emelkedik - tudatta az oktatási tárca sajtóirodája.

Az eddig félévente változó összegű szociális juttatásokat a leginkább rászoruló hallgatók esetében havi 11, illetve 22 ezer forint összegű garantált támogatás váltja fel 2008-tól, az első alkalommal beiratkozók további egyszeri 58 ezer forintot is kapnak. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók támogatására jutó összeg közel 20 százalékkal, mintegy kétmilliárd forinttal emelkedik 2008-ban - tudatta a közlemény.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közlése szerint a képzési hozzájárulás bevezetése lehetővé teszi a két csoport közötti átjárhatóságot. Az idei elsőéveseket a tanév végén teljesítményük alapján rangsorolják. Akik az államilag támogatott képzésben nem teljesítik az intézmény által előírt minimális követelményeket, azok átsorolhatók költségtérítéses képzésbe, az ott legjobban teljesítők viszont átvehetők a helyükre.

A kormányzati támogatáshoz az állami egyetemek, főiskolák ezentúl egy három évre szóló finanszírozási megállapodás alapján juthatnak hozzá, a színvonalas oktatást nyújtó intézmények több, a rosszabbul teljesítők pedig kevesebb pénzhez jutnak. A hároméves megállapodások a normatív támogatás rendszerét váltják fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását