2024. április 29. - Péter

Alföldi Róbert portré

Alföldi Róbert lesz a Nemzeti Színház főigazgatója - jelentette be a vezetői tisztségre kiírt pályázat eredményét Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.
2007. december 20. csütörtök 12:55 - Hírextra

Alföldi Róbert, a színészként, próza- és zenésszínház-rendezőként, televíziós műsorok, illetve talk-show-k vezetőként, sőt festőként is ismert művész 1967. november 22-én született Kalocsán.
Dunapatajon nevelkedett, majd az akkor még egyedülállónak számító drámaszakra járt a szentesi gimnáziumban. Tizennégy éves volt, amikor először színházban járt Kecskeméten, a gimnáziumi évek alatt rendszeresen látogatta a vidéki színházakat. Az érettségi után azonnal felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, ahol 1991-ben végzett, de még főiskolásként Veszprémben eljátszotta Raszkolnyikovot Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésében.

1992-ben a Vígszínház szerződtette. Három év után már rendezett is: a Trisztán és Izolda adaptációjával kezdődött direktori karrierje. Rendezőként már minden műfajban kipróbálta magát: musicaltől az operetten, az operán és bábjátékon át az ír táncshow-ig, illetve videoklippig. Idén nyár végén indult első játékfilmje, a Bartis Attila Nyugalom című regényéből készülő film forgatása. A nyitrai Andre Bagar Színháztól, a New York Theatre Workshoptól, a portlandi Városi Színháztól, valamint a prágai Zábrádli Színháztól is kapott már rendezői felkérést. 2000-ben szabadúszó lett. 2006. március 1-je óta a Bárka Színház igazgatója.

Első operettrendezése 2005-ben a Csárdáskirálynő volt a Szegedi Szabadtéri Színpadon. Ugyanebben az évben a Miskolci Operafesztiválra Bartók: A kékszakállú herceg vára című művét állította színpadra és a Magyar Televízió A Nagy Könyv című műsorában ő rendezte meg a Micimackót, különös és újszerű értelmezésben, nagy sikerrel.

A kortárs magyar művészvilág egyik legsokoldalúbb egyénisége 1995-ban Jászai Mari-díjat kapott, emellett számos rendezői és kritikusi díj tulajdonosa: Latinovits Zoltán-díj (1993), Hegedűs Gyula-díj (1996), a főváros által adományozott legjobb rendezés díja és a színikritikusok díja (1998), Ajtay Andor-díj (1999), Ruttkai Éva-emlékgyűrű (1999), Déri János-díj (2001), Janikovszky Éva-díj (2007).
Hobbijában, a festészetben is sikeres. Több önálló kiállítása volt, képei a legendás párizsi művészkávéházban a Les Deux Magots-ban is láthatók voltak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását