2024. április 29. - Péter

Dobpergés az Örkény Színházban

Koncertsorozatunkat - ahogy címe is mutatja - nem kizárólag gyermekek részére állítottuk össze. Úgy gondoljuk, hogy egy felfedezőút az ütőhangszerek világába felnőttek számára épp olyan szórakoztató, mint a legfiatalabbaknak, ezért - ahogy néhány éve a Ze
2007. december 7. péntek 14:05 - Hírextra
2008. január 20. Ismerkedés az ütőhangszerekkel

1. előadás:11:00

2. előadás:15:30

Az "első állomáson" bemutatjuk a főbb ütőhangszercsoportok legfontosabb hangszereit. A különböző dobok, a xilofon, a marimba és a vibrafon klasszikus és tradicionális zenei illusztrációkban szólalnak meg. Kiderül, hogy nem csak a kamarazenében, de virtuóz szólistaként is megállják a helyüket. A névsorból természetesen nem maradhatnak ki a gongok, harangok és egzotikus apróságok sem.

2008. február 17. Ritmus születik - Utak és gyökerek

1. előadás:11:00

2. előadás:15:30

Tradicionális zenék és mai kompozíciók egymás mellé állításával mutatjuk meg, hogy az ütőhangszerek anyanyelve az ősi zenei hagyományokból ered. Megismerkedünk a természeti népek zenéinek néhány "nyelvjárásával", a gyökerekkel, melyekből számtalan út vezethet tovább. Az egyszerűbb, hangonként felépülő motívumoktól bonyolultabb játéktechnikákig is eljutunk, miközben szó esik olyan fontos zeneszerzők munkásságáról, mint John Cage, vagy Steve Reich.

2008. március 9. A ragtime kora

1. előadás:11:00

2. előadás:15:30

A XX. század első évtizedeinek ütőhangszeres irodalmát fedezzük fel ebben a részben. Nemcsak jazz-örökzöldek, de az ekkoriban magára találó ütőhangszeres kamarazene műfajának darabjai és nagy európai komponisták remekműveinek átiratai is elhangzanak. Vérbeli, xilofonra komponált ragtime-okat játszunk és improvizálunk.nem mellékesen több dologról is kiderül, hogy ütőhangszer, bár eredetileg másnak készült.

2008. április 6. 80 perc alatt a Föld körül

1. előadás:11:00

2. előadás:15:30

Elő a térképpel! Ám ezúttal csupán 80 perc alatt és Willie Fogg nélkül kerüljük meg a Földet. A koncert valódi utazássá válik, miközben Ausztrália, Afrika, Amerika, Ázsia és Európa zenéi követik egymást színes forgatagként. Igazi fesztiválhangulatban zárul tehát a "Dobpergés": a kis mütyüröktől az óriás kivájt fadobokig minden hangszer szóhoz jut és elmondhatja saját történetét.
Forrás: orkenyszinhaz.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását