2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szakácsrandevú a könyvbemutatón

Sztárparádé és szakácsrandevú kísérte a Top séfek, éttermek, receptek című könyv bemutatóját kedden délután, a kötet premierjén nemcsak a szerzők jelentek meg, hanem a mai magyar vendéglátás krémje is.
2007. december 5. szerda 08:00 - Hírextra

A szerzők - köztük Niszkács Miklós, a legrégebbi magyar szakmai lap, a Vendéglátás című főszerkesztője, gasztronómiai szakíró, Csizmadia András gasztronómus, főiskolai tanár, Kovács Antal sommelier - 25 nívós hazai étterem konyhájában jártak, ahol a séfek megosztották velük az étlapon szereplő fogások receptjét.

Az Urbis-CentralPress kiadók által közösen megjelentetett könyv 100 különleges fogás elkészítésének módját tartalmazza, fotókkal.

A receptek többségét bármelyik gyakorlott háziasszony el tudja készíteni, egy átlagos konyhában. Vannak köztük nemzetközi specialitások, hagyományos magyar ételek, divatos fúziós fogások - azaz olyan ételek, amelyek több nemzet konyháját egyesítik - és tájjellegű étkek egyaránt.

A bemutatón megjelent Koltai Róbert színművész is, aki a jó konyha híveként méltatta a kiadványt. Koltai Róbert az MTI munkatársának elárulta, hogy a rakott krumpli a kedvenc étele kevés kolbásszal és kedveli a lecsót is.

Amint a tájékoztatón elhangzott, a könyv kiadói és szerzői arra vállalkoztak, hogy megismertetnek az olvasókkal 25 konyhafőnököt a hazai vendéglátás mesterei közül. Ezek a sztárséfek nemcsak ötcsillagos szállodákban dolgoznak, de vidéki csárdákban és kisvendéglőkben egyaránt kiemelkedőt alkotnak.

Miért nem szerepelnek vajon ezek a kiváló magyar vendéglők a legnagyobb tekintélyű külhoni éttermi kalauzban, a Michelin-guide-ban? - tette fel a kérdést az MTI munkatársa Mózes Péter mesterszakácsnak, a Magyar Étrend Egyesület elnökének.

Mint a séf válaszából kiderült, a több mint 100 éves múltra visszatekintő francia kiadvány álruhás éttermi tesztelői folyamatosan érkeznek Magyarországra, és néhány már szerepel is a kalauzban, de azt még nem tudni, melyik honi étterem kapja az első Michelin-csillagot.

A könyvben nemcsak receptek olvashatók, hanem szakmai ars poeticák is: "A jó szakács egy kicsit költő, egy kicsit illuzionista, egy kicsit karmester, azaz a pillanatok művésze" - vallja Mózes Péter.

Egy másik híres séf, Bíró Lajos szerint "rosszat ugyanannyi időbe és energiába kerül elkészíteni mint jót, a jóhoz azonban egy kis szív és odafigyelés is kell".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását