2024. április 28. - Valéria

Cenzúrázott beat-nemzedék

"Azt hiszem, Allen Ginsberg most forog a sírjában" - mondta Lawrence Ferlinghetti költő, a City Lights kiadó tulajdonosa, aki fél évszázaddal ezelőtt publikálta az amerikai "beat-nemzedék", köztük Ginsberg, Gregory Corso és William S. Burroughs első iroda
2007. október 28. vasárnap 09:20 - Hírextra
Az egyik alapművet, Ginsberg üvöltését cenzurázták a közelmúltban, ötven évvel azután, hogy egy San Francisco-i bíróság felmentette a költőt az obszcenitás vádja alól. Ezt a döntést akkor úgy üdvözölték, mint az első mérföldkövet a cenzúra ellen és az önkifejezés szabadságáért folytatott harcban.

Az Üvöltés rádiófelvételének 50. évfordulója alkalmából az amerikai radikális WBAI rádió tervezte a háromtételes költemény teljes szövegének élő közvetítését, de kénytelen volt törölni programjából, attól tartva, hogy akkor lehúzhatja a rolót.

Az öncenzúra a liberális amerikai értelmiség köreiben nagy felháborodást keltett. A rádió művészeti igazgatója azonban közölte: nem volt más választásuk, mert a szövetségi kommunikációs bizottság nagyon magas bírságokat szab ki azokra az adókra, amelyek általa szemérmetlennek tartott műsorokat sugároznak. Az első "áldozat" 2004-ben a CBS tv volt, amelynek 550 ezer dollárt kellett leperkálnia azért, mert az amerikai futball-döntő, a Superbowl gálaműsora közben 4 másodpercre megmutatta Janet Jackson véletlenül kivillanó meztelen fél mellét.

A kemény szabályok értelmében a WBAI-nak 325 ezer dollárt kellene fizetnie az Üvöltés minden illetlen szaváért, és ez több milliót jelentene egy olyan rádió számára, amelynek évi költségvetése alig négymillió - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Híres értelmiségiek, köztük Ferlinghetti hiába tiltakoztak. "Semmi nem változott, ugyanolyan elnyomás alatt élünk, mint az 1950-es években. Ha Allen élne, alighanem cifrákat mondana" - mondta a 88 éves költő-kiadó. Az évfordulót mentendő, a WBAI a honlapján adta le Ginsberg poémáját, erre a médiumra ugyanis még nem érvényesek a drákói szabályok.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását