2024. április 26. - Ervin

Bábszínházi bérlet felnőtteknek

Felnőtteknek indít bérleti sorozatot az idei évadban a Vaskakas Bábszínház Győrött. Az országosan egyedülálló kezdeményezéssel egyrészt szélesíteni akarják a színházi kínálatot, másrészt alkalmat kívánnak teremteni arra, hogy a bábszínészek felnőtt közöns
2007. október 11. csütörtök 17:58 - Hírextra

Közlése szerint a felnőtt bérletben bemutatják a Csárdáskirálynő című báboperettet, a Kádár Kata című pokolbéli revüt és a közelmúltban elhunyt svéd filmrendezőnek, Ingmar Bergmannak emléket állító monodrámát.

Az igazgató megfogalmazása szerint a Csárdáskirálynő operettparódia. Kálmán Imre művét a szakma nemzetközileg elismert szaktekintélye, a bolgár Peter Pashov és felesége, a szófiai Állami Művészeti Egyetem tanárai állították bábszínpadra.

Az előadásban az éltes primadonna emlékszik vissza fiatalságára, az orfeumi élet vidám napjaira. Az operett túlcsorduló érzelmei és a bábok kicsinysége között feszülő ellentét az előadás egészét átitató humor forrása - mutatott rá Kocsis Rozi, hozzátéve, hogy novemberben Poznanban vendégszerepelnek ezzel a produkcióval.

A Kádár Kata című darabban a pokol tornácán bűnhődő nyolc női lélek tárja fel iszonyatos bűnét. Horvát, francia, szerb, magyar és székely népballadák történetei elevenednek meg, miközben ismert musicalek dalai hangzanak fel. A zenés-táncos-bábos abszurd revüt Tengely Gábor állította színpadra.

A Bergman emlékét idéző monodráma szerkesztője és előadója Posonyi Takács László. Felidézi A hetedik pecsét, a Tükör által homályosan, a Suttogások és sikolyok rendezőjének személyiségét, az alkotóét, aki könyörtelenül kereste az igazságot.

A 24 tagú együttes vállalkozását azzal indokolta az igazgató, aki maga is bábszínész, dramaturg, hogy a bábszínház formanyelvén mással nem helyettesíthető módon lehet szürreális, groteszk előadásokat létrehozni, amelyekre a felnőttek körében van igény.

A bábszínészek pedig - akik nagyon komolyan veszik gyerekközönségüket - a felnőtt közönségnek is meg akarják mutatni tehetségüket, kreativitásukat - jegyezte meg Kocsis Rozi.

A Vaskakas Bábszínház produkcióit számon tartja a szakma, ezt jelzik azok a díjak, amelyeket hazai és nemzetközi fesztiválokon, egyebek között Spanyolországban, Lengyelországban, Montenegróban nyertek. Legutóbb Venezuelába kaptak meghívást egy színházi fesztiválra, jövő tavasszal pedig Caracasban lépnek fel színházi produkciók társaságában, ahol tudomásuk szerint két tucat ország 30 impresszáriója nézi meg az előadásokat - mutatott rá az igazgató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását