Amerikában hegedül

Kelemen Barnabás hegedűművészt hívták meg az 50. évadját ünneplő Greenwich Symphony Orchestra szezonnyitó koncertjére szombaton és vasárnap, az egyesült államokbeli Connecticut államban. Mindkét hangversenyen David Gilbert vezényel.

A nyitó program, amely a Virtuozitás a művészetben mottót viseli, végig vonul majd az egész évadon - írta a Greenwich Post című lap.

Kelemen Barnabás, a kiváló, fiatal magyar hegedűművész mindkét koncert második részében lép föl és Jean Sibelius (1865-1957) finn zeneszerző népszerű darabját, a Hegedűversenyt játssza. A mű premierje 1903-ban volt, azután Jascha Heifetz (1901-1987) litván születésű, amerikai hegedűvirtuóz vette ismét műsorára 1930-ban.

A Greenwichi Szimfonikus Zenekar a koncert nyitó darabjául Samuel Barber (1910-1981), az egyik legnagyobb amerikai zeneszerző korai kompozícióját, az 1931-ben bemutatott The School for Scandal című nyitányát választotta.

A zenekar vasárnap Bartók Béla (1881-1945) Concerto Zenekarra című művét fogja játszani. A helyi újság kiemeli, hogy a magyar zeneszerző a fasizmus elől az Egyesült Államokba emigrált, de már nagyon beteg volt. A virtuóz darabot 1944-ben hatalmas sikerrel mutatta be a Bostoni Szimfonikus Zenekar.

Kelemen Barnabásról a lap hangsúlyozza, hogy a 29 éves művész 2002-ben Arany Érmet nyert a mértékadó Indianapolisi Nemzetközi Hegedűversenyen, és kortársai közt az egyik vezető hegedűművész.

Rendszeresen szerepel szólistaként a világ nagy koncerttermeiben híres zenekarokkal, kamaramuzsikál, és a nagy zenei fesztiválok vendége. 2006-ban a Magyar Köztársasági Éredmrend lovagkeresztjét adományozták neki.

A magyar közönség Kelemen Barnabást legközelebb október 23-án hallhatja Sopronban, ahol Brahms Kettős versenyét játssza. Koncertjein egy 1742-ben készült Guarneri del Gesú hegedűn muzsikál.

Forrás: MTI