2024. május 6. - Ivett, Frida

Koncert Pavarotti emlékére

Hommage a Pavarotti címmel rendezik meg október 6-án azt a koncertet, amellyel a budapesti olasz nagykövetség és az Olasz Kultúrintézet a nemrég elhunyt nagy olasz tenor emléke előtt tiszteleg - közölte csütörtökön az intézet az MTI-vel.
2007. szeptember 28. péntek 08:00 - Hírextra

A budapesti Olasz Kultúrintézetben rendezett ingyenes koncerten, amelyen elhangzik Luciano Pavarotti néhány felvétele is, Kertesi Ingrid, Rost Andrea, Sümegi Eszter, Tokody Ilona, Kálmándy Mihály lép fel, valamint Marton Éva is látható lesz videón.

A közreműködők között van a Failoni Zenekar Ács János vezényletével, aki többször dolgozott együtt karmesterként Pavarottival - áll a közleményben.

Luciano Pavarotti (1935-2007) 1961. április 29-én debütált Reggio Emiliában, Puccini Bohéméletében. 1963-ban Hollandiában mutatkozott be, majd 1965-ben meghódította a milánói Scala híresen igényes közönségét is.

1966-ban a londoni Covent Garden színpadán Donizetti Az ezred lánya Toniójaként - a tenoristákat rettegésben tartó áriában - példátlan könnyedséggel énekelte ki egymás után kilencszer a magas C-t. A bravúrt a New York-i Metropolitan közönsége előtt is megismételte 1972-ben.

A következő két évtizedben Pavarotti uralta a világ operaszínpadait, s a nyolcvanas években a kínai közönséget is elkápráztatta. Pusztán a neve is hatalmas tömegeket vonzott: a londoni Hyde Parkban 150 ezren, Párizsban az Eiffel-torony tövében 300 ezren hallgatták, a New York-i Central Parkban pedig félmilliós tömeg gyűlt össze ingyenes koncertjére.

1990-től lépett fel rendszeresen a korábban riválisának tartott Placido Domingóval és José Carrerasszal. A "három tenor" koncertjei és lemezei milliókat hódítottak meg az opera műfajának.
A Grammy-díjjal is kitüntetett operaénekest tavaly júliusban operálták meg hasnyálmirigyrákkal. Emiatt félbe kellett szakítania világ körüli búcsúturnéját, amelynek keretében Budapesten is fellépett volna.

Luciano Pavarotti szeptember 6-án hunyt el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását