2024. május 14. - Bonifác

Kihal az üstökös csér

A ritka, kínai üstökös csér - Thalasseus bernsteini -, melynek tojásait ínyencségként keresik, öt éven belül kihalhat, ha a hatóságok nem hoznak létre védelmi intézkedéseket - jelentette egy környezetvédelmi szervezet.
2007. szeptember 21. péntek 12:53 - Hírextra
Tavaly év vége felé, a kutatók a ritka, kínai folyami delfint is majdnem kihaltnak tekintették, miután elvégeztek egy gyakorlatilag eredménytelen, hathetes kutatást a Jangcéban.

Egy csoport kínai kutató az utóbbi sikeres, költő időszakok során végzett felmérést és mutatta ki, hogy az üstökös csér egyedszáma mindössze 50 madárra csökkent, mely fele a három évvel ezelőtt fellelt populációnak - áll a Birdlife International környezetvédelmi szervezet jelentésében. A jelentés szerint, azonnal intézkedés nélkül a madaraknak kevesebb, mint öt évük van, mielőtt teljesen eltűnnének két megmaradt költőhelyükről. A kínai kutatócsapat szerint is "a madár a kihalás szélén van".

A madarakra a legnagyobb veszélyt tojásaik begyűjtése jelenti költőhelyeiken, a Csiusan-szigeteken és a Matsu-szigetnél, Kína keleti partjainál. A csérek tojásait - melyek a helyiek hiedelme szerint sokkal táplálóbbak, mint a tyúktojások - Csöcsiang és Fucsien parti provinciák boltjaiban találták meg darabonként öt dollárért, sőt még Matsu piacán is akadt belőle, mely Tajvan fennhatósága alatt áll.

A hatóságoknak meg kellene akadályozniuk a tojások begyűjtését és eladását, emellett figyelniük kellene a madarakat, és többet kellene tenniük a költőhelyek védelmében. A kínai folyami delfint, mely évmilliókon keresztül életben maradt, decemberben nyilvánították kihaltnak. Körülbelül 400 egyed élt még a Jangcéban a nyolcvanas évek elején, ám túlélésük a megnövekedett hajóforgalom, a túlhalászat, és az élőhelyek degradációja miatt ellehetetlenült.


Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását