2024. április 30. - Katalin, Kitti

Brown mérsékletre szólítja fel a rangúni vezetést

Mérsékletre szólította fel Gordon Brown miniszterelnök Burma vezetését a brit Munkáspárt keddi konferenciáján, miután kedden ismét tízezrek vonultak buddhista szerzetesek vezetésével a nagyobb burmai városok utcáira, demokráciát követelve.
2007. szeptember 25. kedd 17:33 - Hírextra
Gordon Brown szerint az Európai Uniónak keményebben kellene fellépnie a burmai katonai rezsim ellen. A brit politikus az ország ellen bevezetett szankciók szigorítására szólított fel. Ahogyan azt az EU elnökségéhez címzett levelében írja, arra kéri a tagországok vezetőit, azonnal adják a burmai kormány tudtára, hogy "figyelik, és ha rossz döntéseket hozna", további szankciókat léptetnek életbe ellene.

A brit miniszterelnök emellett arra kérte az ENSZ főtitkárát, Ban Ki Munt, hogy érje el a tagállamok együttes fellépését, amely biztosítaná, hogy a katonai vezetés nem alkalmaz erőszakot a tüntetők ellen.

David Miliband brit külügyminiszter beszédében szintén önmérsékletre kérte a burmai hatóságokat, miközben elmondta, "remek lenne, ha Aung San Suu Kyi (An Szan Szu Csi) átvehetné végre helyét mint az ország törvényesen megválasztott vezetője". Aung házi őrizetben van, mióta 1990-ben demokrata ellenzékiként a szavazatok 80 százalékával megnyerte a választásokat Burmában.

Eközben hírügynökségi jelentések szerint megérkeztek Rangún központjába a rohamrendőröket szállító teherautók.
Burmában több mint egy hete folynak tüntetések a demokráciáért és a szegénység ellen, amelyhez kedden már egyetemisták is csatlakoztak. A dalai láma támogatásáról biztosította a tüntetést vezető buddhista szerzeteseket.

Utoljára az országban 1988-ban voltak nyílt ellenzéki utcai megmozdulások, a hadsereg akkor brutálisan közbelépett, több mint 3 ezer tüntető vesztette életét.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását