2024. április 30. - Katalin, Kitti

Katonákat és rohamrendőröket vonnak össze

A katonai junta által Mianmarra átkeresztelt Burmában a kormányzat kedden több száz katonát és rohamrendőrt vezényelt ki a legnagyobb városban (az egykori fővárosban) Rangúnban, miután a tilalom ellenére buddhista szerzetesekkel az élen ismét százezres tö
2007. szeptember 25. kedd 17:03 - Hírextra
A rangúni városháza előtt 220 katonát, továbbá rohamrendőröket vontak össze, néhány órával az után, hogy 30 ezer szerzetes és 70 ezer támogató vonult fel, ami a katonai irányítás alatt álló országban rendkívüli engedetlenségi demonstráció.

A katonai junta hétfőn kemény hangon követelte a tüntetés beszüntetését.

De a sárga és vörös ruhás szerzetesek énekelve, imádkozva, Buddha-képekkel és imádságos szalagokkal vonultak keresztül a városon. Köréjük sok ezer ember egymás kezét fogva vont láncot. A járdákon a tömeg tapsolt, mosolygott, vizet kínált a felvonulóknak a trópusi hőségben.

A papok azt kántálták, hogy "párbeszédet akarunk". Szalagjaikon az állt:: "Hadd teljesüljön a nép kívánsága".

A menet a városon áthaladva megállt az ENSZ képviselete előtt, és a Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyi és más a politikai foglyok szabadon bocsátását követelte.

Az állami médiumok kemény hangon szólították fel a papokat, hogy tartsák távol magukat a politikától. Állami hivatalnokok autón keresztülhajtva a városon, hangosbeszélőkön intették az embereket az újabb tüntetésektől.

Az állami sajtó szerint az ország 14 tartományából hétben zajlanak hasonló tüntetések. A burmai hírközlő szervek a külföldi médiumokat vádolják bujtogatással.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását