2019. július 20. - Illés

Eltűnhetnek az ehető kagylók

Az ehető kagylók eltűnhetnek az éttermi menükből, mivel a faj egyre nagyobb mértékben lesz az enyészeté, vagy veszélyeztetetté válik az emberi tevékenységek eredményeképpen. Észak-Amerikának történelmileg igen változatos, édesvízi, ehetőkagyló-közössége v
2007. szeptember 17. hétfő 10:39 - Hírextra
Elsősorban az emberek felelősek a kagylók eltűnéséért, a vizek szennyezése és az élőhelyek megváltoztatása miatt, melyeket a gátak emelése, a kotrások és az egzotikus fajok behozatala okozott. A legfrissebb vizsgálatok leszűkítették a szennyezéseket és az élőhelyet érintő tényezőket, így kiderült, hogy a kagylók különösen érzékenyek a rézre, ammóniára és számos rovarölőre, melyek a környező szárazulatból a vizekbe kerülnek.

Az ammónia komoly kérdés Észak-Karolinában. A jelenlegi, a rezet érintő vízminőségi trendek valószínűleg nem védik meg a kagylókat Oklahomában és egyéb államokban. Amellett, hogy az emberi étkezések egyik fő összetevőjeként szerepelnek, ezen fényes, barnás, kéthéjú kagylók kritikus szerepet játszanak a táplálékláncban, mivel más tengeri állatok és néhány szárazföldi faj számára is táplálékul szolgálnak. Emellett segítik a tápanyagok és energia cirkulációját a patakokban és tavakban úgy, hogy kiszűrik az algákat, baktériumokat és szerves anyagokat a vízből.

A becslések szerint 300 Észak-Amerikában élő, édesvízi, ehető kagylók közül 35 faj már kihalt, további 70 felkerült az amerikai Veszélyeztetett Fajok Törvénye listájára veszélyeztetettként vagy kihalófélben lévőként. További 180 faj kritikusan veszélyeztetett, vagy sérülékeny.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását