2024. április 25. - Márk

Kevés a donor, csökkent a szervátültetés

Donorhiány miatt harmadával csökkent a szervátültetések száma az országban az év első felében. A pécsi klinikán 1993 óta a napokban végezték el az ötszázadik vese átültetést. Korábban is elérhették volna a fél ezres jubileumot, ha több lett volna a beülte
2007. június 14. csütörtök 12:46 - Hírextra
A transzplantációs osztály vezetője szerint az éve elejei szervhiány egyik lehetséges oka, hogy a Hungarotransplantot megszüntették és a szervátültetések szervezését a vérellátó szolgálat vette át, ami fennakadásokat okozott.

A Hungarotransplant megszűnése után, januártól a vérellátó szolgálat vette át a feladatot és a teljes szakember gárdát. Az átállás lehet a szervhiány egyik oka - mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Kalmár Nagy Károly, a Pécsi Sebészeti Klinika osztályvezetője.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs irodájának vezetője szerint az átadás - átvétel nem valósulhatott meg egyik percről a másikra. A legfontosabb az volt, hogy a donorjelentések fogadása, és azoknak a tervezése zökkenőmentesen történjen - mondta.

Januártól márciusig az átállás miatt a szervkoordinációs iroda munkatársai nem tartottak szervátültetéssel kapcsolatos tájékoztatókat a kórházakban. Szerintük ez lehetett az év eleji donorhiány egyik oka, de azt mondják, a donorszám a tapasztalatok szerint is időszakonként hullámzik. Áprilisban újra elkezdték az előadásokat. Ennek köszönhetően a donorszám a havi kilencről májusban 16-ra, vagyis az átlagos szintre emelkedett.

Magyarországon jelenleg 1000 ember vár valamilyen szerv átültetésére. Tavaly összesen 391 szervátültetést végeztek az országban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Dubicz
2007. június 14. 12:55
adják féláron a motorokat, és lesz elég donor...kár, hogy nem csak a vétkesekből...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását