2024. május 18. - Erik, Alexandra

A szerbek vesztettek

Nem kis meglepetést hozott a férfi vízilabdatorna magyar-spanyol előtti, pénteki első elődöntője az ausztráliai vb-n: Horvátország együttese három góllal legyőzte a világ- és Európa-bajnoki címvédő szerb válogatottat. eredmény, elődöntő: Horvátország-Szer
2007. március 30. péntek 14:15 - Hírextra
Nem akárhogyan született meg a szenzáció: úgy nyert 10-7-re a sikeredző, Ratko Rudic legénysége, hogy közben rendkívül összeszedett, fegyelmezett játékkal már 8-2-re is vezetett a meccs nagy részében szétesően, rengeteg hibával pólózó riválissal szemben. A horvátok elődöntős sikere azért is nagy szó, mert Aleksandar Sapicék 2004, az athéni olimpiai döntő óta, amikor is a magyar nemzeti együttes mért rájuk vereséget, nem kaptak ki világversenyen.

Egy horvát-szerb mérkőzés persze mindig több egyszerű vízi ütközetnél, a két volt jugoszláv tagállam pólósainak presztízscsatája egyszersmind rendre politikai színezettel járó esemény is, amelyből nem annyira a játékosok, mint inkább a két együttes vehemens szurkolótáborai veszik ki a részüket, olykor minden megengedhető határt átlépve. Ahogyan történt az például a 2003-as, szlovéniai Eb döntőjében, amikor is valóságos háború tört ki a fanatikus drukkerek között.

Itt és most Melbourne-ben szerencsére a háborúskodás megmaradt a nézőtéri hangpárbaj szintjén, amelyet már a meccs előtt elkezdtek vívni a felek az Albert Parkban található MSAC sportközpontban, hogy aztán az összecsapás alatt teljes erővel zúgjon - és az ausztrálokat legalább is elcsodálkozásra késztesse - a délszlávos buzdítás majdnem mindent elsöprő ereje, hevessége. A szerbek jutottak vezetéshez, de már az első szünetben 3-1-re fordítottak, majd fokozatosan elhúzva 8-2-ig meg sem álltak a gólgyártásban a horvátok, miközben a világbajnok jóformán mindent egymaga megoldani akaró főembere, Sapic felelőtlenül ellődözte a labdát, de a többi klasszis sem igen találta a helyét a vízben.

A horvátok pompásabbnál pompásabb akciókkal, megoldásokkal léptek meg egyre jobban a vetélytárstól. A zárónegyedben ugyan volt két komolyabb fellángolásuk a szerbeknek, amikor 8-5-re, majd 9-6-ra közelebb kerültek a horvátokhoz, de valós esélyük a fordításra ezen az estén nem volt. A horvátok megérdemelten diadalmaskodtak, s várhatták, hogy az ő meccsük után következő másik elődöntőből kit kapnak ellenfélnek a vasárnapi döntőre: az olimpiai bajnok magyarokat, vagy a tavaly Európa-bajnoki bronzérmes spanyolokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását