2024. április 28. - Valéria

Zuhanó hozamok az ingatlanpiacon

A legjobb helyen lévő "A" kategóriás irodák hozama a múlt év végén 6 százalék, a kereskedelmi ingatlanoké 7 százalék, míg a logisztikaiaké 8 százalék alá esett, az ingatlanalapok eszközértéke ugyanakkor jelentősen emelkedett - áll az Eston International j
2007. március 25. vasárnap 11:31 - Hírextra
Tavaly 180 ezer négyzetméter új "A" kategóriás iroda készült el, idén 220 ezer négyzetméter átadása várható. Az üresedési ráta a múlt évben 11 százalékról 13 százalékra emelkedett, és várható, hogy idén ez a trend folytatódik. Ugyanakkor a bérleti díjak nem változtak és várhatóan idén sem módosulnak, marad az "A" kategóriában a 13-16 euró közti díj havonta és négyzetméterenként.

Folyamatosan esnek viszont az ingatlanpiaci hozamok. A múlt év elején az irodapiacon még 6 százalék felett volt a megtérülési ráta, míg a kereskedelmi ingatlanoknál meghaladta a 7, a logisztikaiaknál pedig a 8 százalékot. Mára a hozam az előbbi százalékos értékek alá esett, de még mindig 1 százalékponttal magasabb, mint például a berlini ingatlanpiaci hozam.

Ez a jelenség azonban nem váratlan jelenség, minden új piacon - a kockázatok miatt - előbb magasak a hozamok, majd ahogy a piac része lesz egy nagyobb egységnek, a hozamok is esnek. A jelentés elemzi a befektetési ingatlanok piacát, illetve az ingatlan befektetési alapokat is.

A befektetési jellegű ingatlan ügyletek továbbra is iroda, illetve a kereskedelmi ingatlan piacon köttetnek, de még mindig kevés az ilyen célra alkalmas objektum a piacon. Ezért nem kizárt, hogy azok az ingatlanalapok, amelyek tulajdonosi környezetében fejlesztő cég is van, saját fejlesztésbe kezdenek. A dokumentum a kamatadónak tulajdonítja, hogy az ingatlanalapok eszközértékei ugrásszerűen növekedtek. Például az Erste alapja a múlt évben 50 milliárdról 130 milliárd, a Raiffeisené 92-ről 122 milliárd, míg az OTP-é 74-ről 120 milliárd forintra növekedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását