2024. május 18. - Erik, Alexandra

A CERT-Hungary harcol az adathalászok ellen

A CERT-Hungary két órán belül le tud állíttatni egy internetes oldalt, vagy az azt működtető szervert bárhol a világon - mondta el a kormány hálózatbiztonsági központjának főigazgatója a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével közösen tartott keddi saj
2007. február 27. kedd 20:34 - Hírextra

Suba Ferenc arról is beszámolt, hogy a legutóbbi adathalász-támadáshoz az internetes csalók 8 országban működtettek szervereket, egyebek mellett a New York-i metrót kiszolgáló szerveren is elhelyezték az érinettet bank ál-honlapját.

A kormány hálózatbiztonsági központja, a CERT-Hungary Központ (CHK) 2004 óta működik a nemzetközi CERT (Computer Emergency Response Team) akkreditált tagjaként. A CHK jelenleg a Miniszterelnöki Hivatal Elekronikus Kormányzati Központja felügyelete alatt áll - hangott el a sajtótájékoztatón. A CHK egyebek mellett a az adathalász támadások ellen is segítséget nyújt a magyar pénzintézeteknek, együttműködésben a Nemzeti Nyomozó Irodával és a Magyar Bankszövetséggel.

Tavaly november óta összesen 8 alkalommal támadtak meg magyar pénzintézeteket külföldi internetes bűnözők - mondta a CHK főigazgatója. Az adathalászok mindig a "leggyengébb láncszemet", az ügyfelet veszik célba, tőlük próbálják meg megszerezni az internetes bankoláshoz szükséges azonosítójukat és jelszavukat - közölte Suba Ferenc. Erre több módszer is létezik. A leggyakoribb, hogy e-mailben egy olyan honlapna irányítják a felhasználót, amely megegyezik az általuk használt internetes banki felülettel, de ha ott megadják adataikat, akkor az a bűnözőkhöz kerül, amellyel már könnyen visszaélhetnek - ismertette a phisingnek is nevezett módszer lényegét a CHK főigazgatója.

A CHK egyebek mellett abban tud segíteni a bankoknak, hogy akár 2 órán belül le tudják állíttatni a hamis honlapot üzemeltető szervert, bárhol is legyen az - mondta Suba Ferenc. Szinte mindenhol működnek CERT tagszervezetek, akik kapcsolatban állnak a helyi hatóságokkal és internetszolgáltatókkal - tette hozzá.

Legutóbb, idén január 17-én a Raiffeisen Bankot érte újabb adathalász-támadás. Az internetes bűnözők három kontinens nyolc országában működtettek több mint 20 szervert, amik a hátteret biztosították a hamis weboldalak üzemeltetéséhez. A CHK ilyen szervereket talált egyebek mellett Tokióban, Bangkokban és New Yorkban is, ahol a metrót kiszolgáló szerverre tették fel a hamis, magyar nyelvű Raiffeisen-honlapot. A CERT-hálózat segítségével az összes ilyen gépet leállították, így csak rövid ideig üzemeltek a felhasználókat megtévesztő internetes oldalak.

Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását