2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az EU segíti Moldova védelmét

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei luxembourgi tanácsülésükön arról döntöttek, hogy az uniós biztonság- és védelempolitika keretében EUPM Moldova néven létrehozzák az EU moldovai polgári partnerségi misszióját az ország védelmi képességének megerősítésére - közölte az uniós Külügyek Tanácsa hétfőn.
2023. április 24. hétfő 15:29 - HírExtra

A tanácsi közlemény szerint az uniós polgári misszió célja, hogy fokozza Moldova ellenállóképességét a válságkezelés és a hibrid fenyegetések, a kiberbiztonság, valamint a külföldi információmanipulációval és beavatkozással (FIMI) szembeni küzdelem területén.
    
A misszió elsősorban tanácsadást fog nyújtani a vonatkozó stratégiák és szakpolitikák kidolgozásához, és azonosítani fogja azon kapacitásépítési igényeket, amelyek a hibrid fenyegetések korai előrejelzéséhez, észleléséhez, azonosításához és az azokra való reagáláshoz szükségesek.
    
A közlemény Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét idézi, aki azt mondta: Moldova az Ukrajna elleni orosz invázió következményei által leginkább érintett országok egyike. "Tanúi vagyunk annak, hogy Oroszország hibrid fellépések révén fokozza és folytatja Moldova destabilizálására irányuló kísérleteit" - fogalmazott a főképviselő, majd hozzátette: a misszió létrehozásával az unió fokozottan támogatja Moldovát az ország biztonságának, területi egységének és önállóságának védelmében.
    
Moldova január 28-án fordult az Európai Unióhoz, hogy telepítsen polgári missziót az országba. Moldova kérésére az EUPM Moldova kezdeti megbízatása két évre szól majd - tájékoztattak.
    
A tanácsi közlemény emlékeztet: az Európai Tanács a 2022. június 24-i zárónyilatkozatában elismerte Moldova európai perspektíváját, és úgy határozott, hogy megadja az országnak és Ukrajnának a tagjelölt ország státuszt.
    
Az Európai Tanács 2022. december 15-én megerősítette, hogy az EU a továbbiakban is minden szükséges támogatást meg fog adni az országnak ahhoz, hogy kezelni tudja az Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborújával járó sokrétű hatásokat.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását