2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Hogy válasszunk motorolajat?

Az ideális motorolaj kiválasztása nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Persze szeretnénk az autónk, motorkerékpárunk számára a lehető legjobbat megvenni, de a rendelkezésre álló, hihetetlenül széles választékból nehéznek bizonyulhat elsőre kiválasztani azt.
2021. február 15. hétfő 17:39 - HírExtra

Számtalan típus

Sajnos nincs egy univerzális motorolaj, ami minden problémánkat megoldaná. Ezeknek a termékeknek széles spektruma kapható, nagy különbséggel a két véglet minőségében. Mivel nagyjából 20 százalékuk adalékanyag, a keverékek nagyban függenek a gyártó receptjétől és az elkészítés módjától.

A globális olajtársaságok például a teljes folyamatot maguk végzik, a kitermeléstől a keverésig. Ezzel szemben a lokális olajtársaságok és a kőanyaggyártók vagy a nyers, vagy a már finomított olajat szerzik be, és onnan csatlakoznak be az eljárásba. Találkozhatunk marketingtermékekkel is, de ezek lényegében csak más márkanév alatt futnak, nem egyedi készítésűek.

Mennyit költsünk rá?

Magától az árkategóriától még sajnos nem leszünk bölcsebbek, ugyanis a drága termék még nem feltétlenül jó minőségű. Általában érdemes az ismertebb márkák közül válogatni, hiszen a minőségi termékek előállításához szükséges gyártósor fenntartása nem kis pénzügyi vonzattal jár.

Érdemes figyelembe vennünk azonban, hogy a nagy cégek hatalmas marketingkampányainak ára is jelentősen befolyásolja a dobozon látható összeget.

Motorja válogatja

A számunkra legmegfelelőbb motorolajat végső soron az határozza meg, hogy pontosan milyen járműbe töltjük. Például régebbi, több százezer kilométert futott, de még jó állapotban lévő motorok esetében nem feltétlenül szükséges csúcskategóriás olajat venni.

Azonban a modernebb, egy évtizednél nem idősebb jármű esetében már érdemes azt is figyelembe venni, hogy a gyengébb minőségű motorolaj maga is káros lerakódást okozhat. Egy másik lényeges szempont, hogy pontosan milyen környezetben is használjuk az autót.

Nagy különbség van az autópályás vagy országúti és a nagyvárosi közlekedés között. Ha Budapesten sokat ülünk a dugóban, vagy minden lámpa pont akkor vált pirosra, amikor odaérünk, az intenzív használat a motorolajra is hatással van. Ilyen esetekben a jobb minőségű termékek hatékonyabban védik a motort.

A választás

Ugyan nincs olyan, hogy univerzálisan legjobb, de minden jármű esetében van ideális készítmény. Ennek kiválasztása talán nem a legegyszerűbb feladat, de a szakemberek segítségére mindig számíthatunk.

Az OlajShop például az ország egyik legnagyobb webáruház, ahol motorolajjal és kenőanyagokkal foglalkoznak. Közel ötven egyedi márka található meg itt a már korábban említett spektrum teljes egészét lefedve.

Az online áruházban lényegében minden ehhez szükséges eszközt megtalálhat. Az OlajShop forgalmazza azokat a termékeket is, melyek az olajcsere és az általános autó- és motorkerékpár-karbantartáshoz szükségesek, vagy esetleg a külső és belső ápolásnál szóba jöhetnek.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását