2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

AdBlue adalékanyag használata személyautóknál

Az AdBlue adalékanyag az SCR technológiával együtt a nitrogén-oxid kibocsátás csökkentésére szolgál. A mezőgazdasági, szállítmányozási és egyéb haszongépjárműveknél már 2006 óta kötelezően használják. De mi a helyzet a személyautókkal? Ebben a a cikkben erre a kérdésre mutatjuk a választ.
2019. december 11. szerda 17:07 - HírExtra

A kezdetekben az AdBlue adalékanyagot nagyobb, ipari szereplők alkalmazták, akik rendelkeztek saját töltőállomással. A közforgalmi kutakon csak az utóbbi időben kezdett növekedni a kereslet az adalékanyag iránt.

Mi változtatta meg a keresletet?

A dízeles autók nagy népszerűségnek örvendenek a piacon, köszönhetően annak, hogy az ilyen típusú motorok nagy teljesítményűek és alacsony fogyasztásúak. Viszont van egy nagy hátrányuk, mégpedig az, hogy rengeteg egészségkárosító anyagot juttatnak a levegőbe.

Az EURO 6-os környezetvédelmi norma tovább szigorította az autók károsanyag kibocsátási szintjére vonatkozó előírásokat. 2014 szeptembere óta az előírás szerint a dízelautók károsanyag kibocsátása maximum 0,08 g/km lehet. A gyártók új kihívás elé kerültek, mivel az eddigi technológiával nem tudták hozni az elvárható szinteket.

Erre a problémára kezdték el használni az AdBluet a személyautóknál

A mérnökök úgy tervezték meg a legújabb modelleket, hogy az adalékanyag használata elkerülhetetlen legyen. A gépjárműveket beépített AdBlue tartállyal és betöltőnyílással gyártják le. Az adalékanyag a külön betöltő nyíláson és tartályon keresztül jut a kipufogó gázhoz, ahol a nitrogén-oxidot vízgőzzé és nitrogénné változtatja.

Ebből a sofőrök nem éreznek meg semmit, a motor teljesítménye ugyanolyan marad, és a fogyasztás sem változik. Viszont kipufogó bűz nem marad utána. A rendszert úgy tervezték, hogy ha az adalékanyag nincs betöltve, automatikusan blokkolja az indulást.

Ezeknek a technológiai újításoknak köszönhetően, a közforgalmi kutakon is megnő a kereslet az AdBlue adalékanyagok iránt. A közforgalmi kutakon az AdBlue tároló telepítése lehetőséget biztosít arra, hogy a benzinkút növelje versenyképességét. A Multicore különböző AdBlue tárolókat kínál a közforgalmi kutak tulajdonosainak. Az egy-, illetve kétoldalas kivitelben elérhető berendezések egyedi igényekhez illeszthetők.

Az AdBlue tárolására és szállítására szigorú szabályozások vonatkoznak, mivel már a legkisebb szennyeződés is tönkreteheti az SCR rendszert. Ha a Multicore-tól rendel, biztos lehet abban, hogy a szigorú előírásokat betartva, zárt rendszerben szállítják az adalékanyagot, kizárólag erre a célra felszerelt eszközparkkal.

Amennyiben AdBlue tároló telepítésén gondolkodik, kérjen bővebb felvilágosítást a cég munkatársaitól.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását