2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ír-magyar fesztivál

Ír-magyar kulturális fesztivált rendeznek a hét végén Győrött. A péntektől vasárnapig tartó rendezvénysorozattal szeretnék szorosabbra fűzni a két ország közötti kapcsolatot, amelynek egyházi gyökerei három évszázadra nyúlnak vissza és Győrhöz kötődnek -
2008. július 8. kedd 13:58 - Hírextra
A szakrális vonatkozásokról Kiss Tamás, az Egyházi Kincstár és Könyvtár igazgatója elmondta: a Győri Bazilikában őrzik a Könnyező Szűzanya kegyképet, amelyet Walter Lynch, Clonfert püspöke hozott a Rába-parti városba a 17. század derekán.

Az ír püspök az angol csapatok elől menekülve 1655-ben talált menedékre Győrött, és az Ír Madonnát a bazilikára hagyta. A korabeli dokumentumok tanúsága szerint a kép 1697. március 17-én, Szent Patrik, azaz Írország védőszentjének ünnepén vérrel könnyezett.

A hétvégi program keretében megemlékeznek Walter Lynch püspökről: a bazilikában, a kegykép mellett található emléktábláját vasárnap ünnepi szentmise keretében megkoszorúzzák - tette hozzá Kiss Tamás.

Keglovich Ferencné tájékoztatása szerint a rendezvényhez európai uniós támogatást is nyertek a kultúrák közötti párbeszéd európai éve keretében meghirdetett egyik pályázaton.

A háromnapos fesztiválon lesznek klasszikus és könnyűzenei koncertek. Sebestyén Márta istenes és világi énekeket ad elő "Nyitva látám mennyeknek kapuját" című koncertjén pénteken a bazilikában. Szombaton fellép a Szanyi Bokréta Együttes és a Rajkó Művészegyüttes a Széchenyi téren.

Másnap ugyanott a Transfolk Együttest és az ír zenét játszó Bran Együttest hallgathatják meg az érdeklődők.

A fesztiválhoz gazdasági konferencia is kapcsolódik. Az ír siker titka elnevezésű rendezvényen több ír cég képviselteti magát pénteken a megyei kereskedelmi és iparkamarában, ahol előadás hangzik el a magyarországi ír befektetések tapasztalatairól is.

A programot ír-magyar szimfonikus est zárja: a Győri Filharmonikus Zenekart Robert Houlihan vezényli a Richter-teremben.

A fesztivál fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök és Mary McAleese ír államfő, aki a rendezők szerint első esetben vállalta külföldi rendezvény fővédnökségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását