2024. május 24. - Eszter, Eliza

Montenegro kész az EU-ra

A magyar kormány álláspontja szerint Montenegró felkészült az európai uniós tagságra, amellyel maga a közösség is sokat nyerne, hiszen a jelenlegi nehézségek közepette friss energiára lenne szükség, amit a nyugat-balkáni államok felvétele hozhatna el - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Podgoricában.
2024. március 14. csütörtök 11:44 - HírExtra

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a montenegrói kollégájával, Filip Ivanoviccsal közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Magyarország az idei év második felében tölti be az EU soros elnöki tisztségét, olyan időszakban, amikor a blokk súlyos gazdasági és biztonsági kihívásokkal szembesül.
    
"Ezek a fenyegetések egyfajta negatív spirálba lökték az Európai Uniót, amiből csak úgy tudunk kijönni, ha ahhoz kívülről kapunk friss erőt, új energiát, új dinamikát" - vélekedett.
    
"Ez az Európai Unió számára létfontosságú új energia a Nyugat-Balkán ambiciózus, feltörekvő, gyorsan fejlődő országaiból tud megérkezni. És ezért Magyarország fő célja az elnökségi féléve során a bővítés felgyorsítása lesz" - tette hozzá.
    
Rámutatott, hogy a bővítés csigalassúsággal halad, aminek szavai szerint az az első számú oka, hogy az EU-tagállamok többsége jelenleg nem támogatja a folyamatot, és pláne nem annak felgyorsítását.
    
"Ne tévessze meg önöket, hogy a nyilvánosság előtt ez másként látszik, mivel zárt ajtók mögött számos tagország a kifogásait és az aggodalmait fogalmazza meg a bővítéssel kapcsolatban" - mondta.
    
Aláhúzta: ha nem így lenne, akkor Montenegró sem került volna abba a méltatlan helyzetbe, hogy már tizenhat éve tagjelölt, és tizenkét éve folytatja a csatlakozási tárgyalásokat, de máig egyetlen fejezetet sem sikerült lezárnia.
    
Szijjártó Péter leszögezte, hogy hazánk álláspontja egyértelmű, e szerint Montenegró már felkészült az európai uniós csatlakozásra, amivel maga a közösség is sokat nyerne.
    
"Ezért itt az idő, hogy elkezdjük lezárni a csatlakozási tárgyalási fejezeteket önökkel" - jelentette ki, és arra is kitért, hogy a magyar EU-elnökség alatt sort kívánnak keríteni az első fejezetek lezárására.
    
"Minél többet, annál jobb. Úgy látjuk, hogy a tízet is megközelíti azon csatlakozási tárgyalási fejezetek száma, amelyek kellőképpen kitárgyalásra kerültek. Önök teljesítettek minden feltételt, és ezeket a mi elnökségünk alatt szeretnénk is lezárni önökkel" - fogalmazott.
    
Tudatta, hogy ebben a folyamatban segítséget nyújtott az a két magyar diplomata is, akik már rég Podgoricában dolgoznak a helyi kormány mellett a csatlakozási folyamat előmozdítása érdekében.
    
A miniszter érintette a mára "teljesen új dimenzióba került" kétoldalú gazdasági együttműködést is. Emlékeztetett, hogy a kereskedelmi forgalom tíz év alatt a másfélszeresére nőtt, értéke már nagyon közel van az évi százmillió euróhoz.
   
Emellett - mint hangsúlyozta - két kulcsfontosságú szektorban is a piacvezetők közé kerültek a magyar vállalatok Montenegróban: az OTP a legnagyobb szereplő a helyi bankszektorban, míg a 4iG a második legnagyobb telekommunikációs céggé vált.
    
Jó hírnek nevezte, hogy Wizz Air áprilisban újraindítja a Podgorica-Budapest járatot, ezzel hozzájárulva a gazdasági-kereskedelmi együttműködés fejlesztéséhez, amelynek a beruházásvédelmi megállapodás aláírása is új lendületet adhatna.
    
Közölte azt is, hogy évente harmincöt montenegrói hallgató tanulhat ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken, és a rendkívül népszerűnek bizonyult programot a jövőben is fenn fogják tartani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását