2024. május 8. - Mihály

Új innováció a kerületben: folyamatos és nyilvánosan elérhető szállópormérés

Önkormányzatunk újabb fontos lépést tett környezetünk és egészségünk folyamatos megfigyelése érdekében. Partnerünk segítségével modern készülékeket telepítettünk a kerület hat pontján, hogy folyamatosan figyelemmel kísérhesse bárki a környék szállópor koncentrációját.
2024. január 17. szerda 17:05 - HírExtra

Az ezen a linken található térképen bárki azonnal elérheti a legfrissebb adatokat a kerület hat különböző pontján. Számunkra kiemelten fontos, hogy minden kerületi lakos hozzáférhessen közös otthonunkat, környezetünket és az egészségünket érintő információkhoz. Bízunk benne, hogy minden harmadik kerületi egészségét szolgálják a kihelyezett szállópor mérők!

A szálló por a levegőben szétszóródott, finomszemcsés szilárd anyagok összefoglaló megnevezése. Osztályozásuk kizárólag a részecskék átmérője alapján történik.

Az oldalon található PM jelölés az angol “Particulate Matter” elnevezésből ered. Ez a szakirodalomban a finomszemcsés anyagokat jelenti, magyarul a szállópor kifejezést használjuk. A pormérő szenzorok klímakamrában állandó környezeti paraméterek mellett koromszemcsékkel kerülnek kalibrálásra.

A 10 mikronnál kisebb részecskék (PM10) már képesek áthaladni a garaton (torakális frakció), míg a 4 mikron alattiak (PM4) a tüdőbe juthatnak (respirábilis frakció). A 2,5 mikronnál kisebb részecskék (PM2,5) pedig nehezen vagy egyáltalán nem ürülnek ki a tüdőből (akkumulálódó frakció). Az ettől is kisebb, már nanoméretű részecskék viselkedése hasonló a gázokéhoz, könnyen áthaladnak az érfalon.

Böngésszék Önök is bátran az aktuális adatokat, amelyek segítségével naprakészen tájékozódhatnak a levegő tisztaságáról!

Forrás: obuda.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását