2024. július 27. - Olga, Liliána

Kis vagy nagy kiszerelésű kutyaeledelt érdemes választani?

Manapság a legtöbbünk a kutyafelszerelés-vásárlás közben mindenütt az akciókat és a spórolási lehetőségeket keresi, amin a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs is mit csodálkozni. Ennek köszönhetően pedig a nagyobb kiszerelésű eledelek például gyakrabban kerülnek a kosárba azzal a felkiáltással, hogy „ekkorában jobban megéri”.
2024. január 14. vasárnap 10:37 - HírExtra

Valóban megéri a nagyobb kiszerelés?

Vegyük példának az Isapet kutyaeledel kínálatában kapható Happy Dog Mini Neuseeland tápot, amely 12,5 kilogrammos kiszerelésének az ára elsőre soknak tűnhet, de ha kiszámolod a kilónkénti árat, akkor láthatod, hogy hosszabb távon sokkal jobban megéri, mint a 300 grammos kiszerelés.

Persze a kedvenced nem egyik napról a másikra fogja elfogyasztani, de mivel a nedves eledelekkel ellentétben nem romlandó, így ez nem jelent problémát. Arról nem is beszélve, hogy sokkal kényelmesebben lehet tárolni és adagolni, nem fogsz szívbajt kapni, ha netán néhány darabka a tálka mellett landol.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a nagyobb kiszerelés sokkal környezetbarátabb megoldást jelent. Ez ugyanis aránylag kevesebb műanyag csomagolással jár, mint a kis kiszerelésű eledelekből ugyanekkora mennyiség.

Figyelj a változatosságra!

Bár a fentebb említett dolgok elég nyomós érvnek számítanak a nagy kiszerelésű kutyaeledelek mellett, azért azt ne feledd, hogy az ebeknek hiába van jóval kevesebb ízlelőbimbójuk, szeretik a változatosságot! 

Érdemes tehát a kiszemelt száraztáp mellé nedves eledelt is választani, hogy a kedvenced étrendje változatosabb és izgalmasabb legyen a különböző ízeknek és textúráknak köszönhetően.

Nem beszélve arról, hogy így mindegyik típusnak maximálisan kiaknázhatók a pozitívumai. A ropogós tápszemek gondoskodnak a fogak alapos megtisztításáról, lassítják az eb táplálkozását, és nem mellesleg jóval több tápanyagot tartalmaznak, amelynek köszönhetően kisebb mennyiség is elég belőlük. 

A nedves eledelek viszont ezzel szemben sokkal ízletesebbek, magasabb zsírtartalommal bírnak, ráadásul még a kutya szervezetének folyadékkal történő ellátásáról is gondoskodnak, ugyanis a víztartalmuk sokszor megközelítheti akár a 70%-ot is.

Egy dologra ügyelj!

A vegyes etetésnél mindenképpen ügyelned kell arra, hogy kezdetben csak kis mennyiséggel egészítsd ki a száraztápot, és miután a kutyád megfelelően hozzászokott, napról napra elkezdheted növelni a kiegészítők arányát.

Ha mégis maradnál a száraztápnál

Abban az esetben, ha nem mered bevállalni a kevert etetési módot, egyéb lehetőségeid is akadnak a száraztáp élvezetesebbé tételére. Enyhén felmelegítheted, vagy adhatsz hozzá meleg vizet, hogy sokkal intenzívebbé tedd az illatokat, ízeket az eb számára. 

De belecsempészhetsz akár némi csirkemellet, brokkolit, almát, főtt rizst, répát, sütőtököt, édesburgonyát vagy banánt is, hogy plusz tápanyagokhoz juttasd a négylábúdat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását