2024. május 11. - Ferenc

Mi áll vesztésre Gyurcsány szerint?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint - a történelemben nem először - vesztésre áll a nemzeti progresszió ügye a szociális populizmussal szemben. A szocialista párt elnöke az MSZP szombati budapesti országos pártértekezletén úgy fogalmazott, ebben a bal
2008. március 29. szombat 17:40 - Hírextra

Példaként említette, hogy részt vettek a szociális álomkergetésben, és erősítették azt a hitet, hogy elég a kormányzati akarat, és egy csapásra ledolgoznak minden szociális problémát. Az ország elhitte és elfogadta, hogy ez az út bármeddig folytatható - tette hozzá. A miniszterelnök szerint így nem csoda, hogy az emberek nem akarták elfogadni, hogy ugyanez a párt bevezeti a vizitdíjat.

A felelősség szerinte abban is tetten érhető, hogy 2006-ban megalapozatlanul fogadtak el adócsökkentést, és az MSZP által kezdeményezett reformok tartalma az elmúlt években folyamatosan bizonytalan volt, amit ráadásul egymás közt sem beszéltek ki.

Gyurcsány Ferenc legsúlyosabb személyes felelősségének - "politikai, történelmi tévedésnek" - azt tartja: 2006 tavaszán-nyarán nem közölte az országgal, hogy változtatni kell egy sor dolgon, több dologban tévedtek a kormányzás során, és az illúzióval teli út nem folytatható. Hozzátette, el kellett volna mondani, hogy milyen intézkedésekre van szüksége, és ezekhez támogatást, illetve segítséget kérni.

"Meg akartam spórolni ezt a szembenézést, mert azt gondoltam, a kormányzással felül lehet írni a múltat. Ez a szocialista pártnak és a kormány miniszterelnökének a legsúlyosabb felelőssége" - mondta a szocialista politikus.

Gyurcsány Ferenc szerint a baloldalnak nem lehet más történelmi célja, mint hogy a nemzeti progresszió vezető erejévé váljon, és ebben a harcban szeretné megerősíteni a szocialista párt eltökéltségét, ehhez szeretne sokaktól támogatást kérni.

A pártelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti progresszióval szemben a szociális populizmus, a radikalizmus receptje nagyon egyszerű: olyan, mint amikor kezdő kuktaként az ember előveszi a szakácskönyvet, és könnyen emészthető, gyorsan elkészíthető, népszerű ételt készít.

A szociális populizmus receptjének összetevői - mint mondta - először egy cseppnyi szociális demagógia, és egy csipetnyi nemzeti radikalizmus, amihez hozzákevernek egy kis antiparlamentarizmust.

"Mondd azt, hogy a parlament csak az elitnek való, a demokrácia az utcán születik. Tegyél hozzá vezérelvet, kívánd, hogy kezet csókoljanak (...) isteníttesd magad a támogatóiddal, váltogasd eszméidet, mint mások alsó- vagy felsőruháikat" - hangoztatta.

A receptet a miniszterelnök még annyival egészítette ki: "ha ez nem elég, tegyél hozzá egy kis antiszemitizmust, egy kis idegengyűlöletet, nyugodtan hívd meg a születésnapodra azt a közírót, aki az elmúlt évek legocsmányabb antiszemita kirohanását intézte Magyarországon".

A legvégén adjál hozzá jó erős fenyegető fellépést riválisaiddal szemben, maradj szótlan, ha őket brutálisan fenyegetik, és maradj cinkosan csendben, ha Molotov-koktélt dobnak a házaikra - folytatta a miniszterelnök, hozzátéve: "tűrd, hogy a legádázabb szidalmakat, fizikai fenyegetéseket fogalmazzák meg mindazoknak, akik veled nem értenek egyet, hátha a végén nem mernek kiállni saját értékeik mellett, hátha elmenekülnek".

Gyurcsány Ferenc szerint az is probléma, hogy a magyar jobboldal nagyobbik részét a parlamenti logika helyett a háborús logika igazgatja. "A jobboldal legnagyobb pártja a parlamenti demokratikus vetélkedést összekeveri az élet-halál harccal, helyenként a kocsmai verekedéssel" - fogalmazott.
Véleménye szerint a jobboldal vezére tipikus közép-európai vezetővé vált, aki követi Meciar szociális populizmusát, nem idegen tőle Tudjman nacionalizmusa, vonzza és csábítja a Kaczyinski fivérek pártjának ideológiája, benne a nemzeti és történelmi sértettség politikájával, valamint tanult Fico pártjának erős refomszkepsziséből és a szélsőségek irányába való nyitottságából is.

A szocialista pártelnök úgy látja, ezek közül külön-külön mindegyik ideológia könnyen legyőzhető lenne, de így együtt ez egy rendkívül veszélyes elegy, ami hatalmas kihívás a nemzeti progresszió számára.

Kiemelte, ezt meg kell értenie az embereknek, különben a szociális populizmus többséget nyerhet, és az ország zsákutcába kerül.

A kormányfő véleménye szerint a következő időszakban tabukérdések nélkül újra kell szervezni a nemzeti progresszió erőit és programját. Ez nemcsak a kormányzást és a szocialista pártot érinti, hanem az egész országot, az egész társadalmat, az MSZP kapcsolatait, együttműködéseit - közölte.
Gyurcsány Ferenc szerint a kormányzást kevesebb hangzatos kijelentésnek kell jellemeznie a következő időszakban, s inkább többet kell tenni azért, hogy az emberek értsék, mi történik. Arra van szükség, hogy verseny és a szolidaritás szellemében konkrét kezdeményezések szülessenek, hogy ezek megerősítsék Magyarországot - közölte.

Kitért arra: látja azokat a törekvéseket, hogy a következő két évben jobb lenne, ha nem csinálnának semmi, hogy ne legyenek konfliktusok, de ezzel nem ért egyet.

Beszédében arra hívta fel a küldöttek figyelmét, hogy tartani kell magukat az eddigi költségvetési politikához, ami nem ad lehetőséget arra, hogy osztogassanak a választások előtt. Mint megjegyezte:a választások előtt osztogatásba ő nem fog belemenni, s hiába is fogják kérni ezt tőle.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását