2023. október 5. - Aurél

Ujhelyi cáfolta Orbánt

Orbánék újabb sunyi hazugságáról rántom le a leplet – fogalmazott keddi online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. A szociáldemokrata politikus a közösségi oldalán közzétett videóban ismertette azt az írásbeli választ, amelyet Johannes Hahn költségvetési biztos küldött neki a Magyarországnak járó uniós forrásokkal kapcsolatban és amely tűpontosan megcáfolta a magyar kormány korábbi – Ujhelyi szerint bődületesen hazug – állításait.
2023. augusztus 23. szerda 11:48 - HírExtra

Az Esély Közösség alapítója emlékeztetett, hogy a júniusi állam- és kormányfők brüsszeli tanácskozása után Orbán Viktor – majd a fideszes képviselők és influenszerek többsége ezután őt követve – arról beszélt a nyilvánosságban, hogy Magyarország azért nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat, mert azokat az Európai Unió vélhetően már elköltötte Ukrajna támogatására. 

„Hol a magyarok pénze?!” – tette fel a kérdést korábban a miniszterelnök. Ujhelyi szerint a magyarok pénze továbbra is Brüsszelben van, mégpedig félretéve arra az esetre, ha a kormány végrehajtja az ehhez elvárt jogállamisági feltételeket. Ezt Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa is megerősítette abban az írásbeli válaszban, amelyet Ujhelyinek küldött a tőle kapott sürgősségi kérdésre.  

„Az orosz agresszorral szemben vívott ukrán honvédő háborút és a Magyarországnak járó, de jogállami problémák miatt egyelőre visszatartott uniós források ügyét összekötni brutális hazugság. Biztos a moszkvai propaganda-gépezet diktálta az ezzel kapcsolatos mondatokat Orbánéknak” – fogalmazott az online tájékoztatón Ujhelyi István. 

Az EP-képviselő a Johannes Hahntól kapott levelet ismertetve elmondta: az Orbán-kormánynak újabb papírja van arról, hogy hazudnak. Az uniós biztos ugyanis az EP honlapján is elérhető levelében egyértelművé tette, hogy „az Ukrajnának nyújtott uniós pénzügyi támogatás nem kapcsolódik a tagállamoknak, köztük Magyarországnak szánt pénzeszközökhöz.”

Johannes Hahn azt is világosan közölte, hogy „az Ukrajna támogatására előirányzott finanszírozás nem érinti hátrányosan a tagállamok támogatására fenntartott finanszírozást”, valamint, hogy „Ukrajna harmadik országként nem jogosult támogatásra sem a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből, sem a többéves pénzügyi keret tagállamok számára fenntartott kiadási programjaiból, például a kohéziós politikai programokból.” 

Ujhelyi ismertette az uniós biztos válaszának azt a részét is, amelyben egyértelműen és világosan közli, hogy „Magyarország azért nem részesült finanszírozásban, mert még nem teljesítette az ilyen finanszírozáshoz való hozzáférés valamennyi szükséges előfeltételét”. Sőt, Hahn azt is hozzátette a levélben, hogy „a megosztott irányítás alá tartozó uniós finanszírozáshoz való teljes körű hozzáférés biztosítása érdekében Magyarországnak teljesítenie kell a feljogosító feltételeket, többek között az Európai Unió Alapjogi Chartájának való megfelelés tekintetében.”

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő az online sajtótájékoztatóján úgy értékelt: a Bizottság válasza egyértelműen és világosan bizonyítja, hogy az Orbán-kormány hazudott az uniós forrásokról, azok felhasználhatósága ugyanis kizárólagosan azon múlik, hogy teljesítik-e a szükséges feltételeket. „Hallani már fideszes gazdasági körökből is, hogy egyre nagyobb a kétségbeesés. Itthon gazdasági csőd van, mértéktelen és az Unióban legmagasabb mértékű inflációval, egyre nehezebb gazdasági kilátásokkal. Hazudhatnak még egy ideig, de jó, ha tudják: minden rendszer megbukik egyszer!” – fogalmazott Ujhelyi István.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását